Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieProvinciale Staten 2019Voorpagina

Geen verrassingen uit Overijssel voor Eerste Kamer

Henk Jan Meijer krijgt geen voorkeursstemmen

Zwolle – Het is toch altijd een beetje spannend als de Commissaris van de Koning de stembiljetten gaat voorlezen. Heeft één van de Statenleden het aangedurfd om anders te stemmen dan zijn eigen kieslijst ‘voorschreef’. Of heeft er iemand in zijn zenuwen per ongeluk met een balpen in plaats van met een rood potlood gestemd, zoals een paar jaar geleden een GroenLinkser overkwam. Maar nee, alle 47 Statenleden hielden zich netjes aan de eigen lijst. Zo stemde de VVD met de hele 6-koppige fractie op de nummer 1, wat inhoudt dat Henk Jan Meijer geen extra duwtje in de rug vanuit zijn ‘eigen Zwolle’ krijgt.

De vertrekkende burgemeester van Zwolle zal daardoor overigens niet een Senaatszetel ontlopen, hij staat immers op een veilige achtste plek waar de VVD waarschijnlijk 12 zetels verovert. De andere regionale topkandidaat – Landstede bestuursvoorzitter en Kampenaar Theo Rietkerk – moest het doen met één voorkeursstem. Maar ook hij staat hoog genoeg (5de bij het CDA) op de lijst om zich geen zorgen te hoeven maken.

Ook het Zwolse PvdA-Statenlid Hans Nooter heeft zijn stembiljet ingeleverd bij de CdK. ©RTV Focus

Definitieve uitslag op 31 mei

De 47 Statenleden brachten vandaag onder toeziend oog van Commissaris van de Koning Andries Heidema hun stemmen uit voor de zetels in de Eerste Kamer. Alle leden hebben daarbij één stem, maar niet iedere provincie weegt even zwaar. Daarom is het pas na afloop van alle provincie-uitslagen bekend hoe de definitieve zetelverdeling er uit komt te zien. Die uitslag wordt 31 mei door de Kiesraad bekend gemaakt.

Nadat de biljetten zijn voorgelezen worden ze in een verzegelde envelop naar de Kiesraad in Den Haag verzonden. Die maakt op 31 mei de definitieve uitslag bekend. ©RTV Focus
©RTV Focus
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Martin Van Der Hooft

Radio- en programmamaker bij dé lokale omroep van Zwolle. Lokale journalistiek is een bewuste keuze. Een mooie stad als Zwolle verdient een mooie omroep. Als persoon breed geïnteresseerd in de maatschappij en Zwolle, maar vooral in de Zwollenaren. Als journalist altijd op zoek naar het positieve in de verhalen die we verslaan.
Back to top button