112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Geen test luchtalarm-sirene met Pasen

De test met de luchtalarm-sirene was vandaag niet te horen in verband met Pasen. De sirene wordt op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen namelijk nooit getest. Ook volgende maand zal de sirene niet loeien. De 1e maandag van de maand valt dan samen met 4 mei Dodenherdenking.

De gemeente Zwolle test de sirenes iedere eerste maandag van de maand om na te gaan of de apparatuur nog allemaal goed werkt en om er zeker van te zijn dat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval.

Gaat de sirene op een ander moment af dan wordt omwonenden verzocht naar binnen ter gaan, deuren en ramen  te sluiten en radio of tv aan te zetten op de regionale rampenzender RTV Oost.

Overigens gaan de sirenes waarschijnlijk verdwijnen. Op dit moment is er vanuit Den Haag overleg met de veiligheidsregio’s hierover. In 2017 zou er een nieuwe aanbesteding moeten komen voor het onderhoud en beheer van de sirenes. Dit kost 4 miljoen euro op jaarbasis. Volgens de minister zijn er tegenwoordig veel modernere communicatiemiddelen zoals Social Media en NL Alert die de functie van de sirene palen kunnen overnemen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button