KabelkrantNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapPolitiek & Opinie

‘Groenpluk’ stagiairs zijn ook schoolverlaters

Zwolle – Scholieren die tijdens hun stage een baan aanvaarden en bij een bedrijf gaan werken, vallen ook onder  de zogenaamde ‘vroegtijdig schoolverlaters’. Dat blijkt uit een brief die wethouder Michiel van Willigen stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Het schooljaar 2022-2023 liep in tijden van economische hoogconjunctuur. In dergelijke omstandigheden wordt jongeren die bijvoorbeeld lopen, vaker of sneller een baan aangeboden. Zij hebben echter nog geen diploma behaald. Dit noemen we ‘groenpluk’. Stagiairs die ingaan op dit baanaanbod betreden de arbeidsmarkt zonder startkwalificatie.

Corona

De effecten van de corona-pandemie hebben de afgelopen jaren invloed gehad op het aantal meldingen van schoolverzuim en -uitval. Begin 2022 werden de coronamaatregelen langzaam versoepeld na een harde lockdown. Uiteindelijk vervielen de laatste maatregelen in maart 2022.
Schooljaar 2022-2023 is het eerste gewone schooljaar sinds corona. De wethouder ziet dat de daling in de meldingen en inzet van Team Leerplicht van het school jaar 2021-2022 ervoor omslaat in een stijging. Er is veel landelijk onderzoek verricht naar de effecten van corona op kinderen en jongeren. Het lijkt erop dat het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren meer onder druk kwam te staan naarmate de crisis langer duurde.

Oekraïne

Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn sinds 24 februari 2022 miljoenen Oekraïners ontheemd geraakt. Een groot aantal ontheemden wordt in Nederland opgevangen. Het aantal Oekraïense kinderen en jongeren in Nederland is in schooljaar 2022-2023 verder toegenomen. Aan deze kinderen en jongeren komt het recht op onderwijs toe. Zij zijn volgens de Nederlandse wet ook leerplichtig.

Op het moment dat jongeren ingeschreven worden in de gemeente, en niet binnen 4 weken een onderwijsinschrijving bekend is, wordt automatisch een melding gedaan van ‘absoluut verzuim’. Het aantal Oekraïense kinderen en jongeren voor wie een melding van absoluut verzuim is gedaan, is gestegen in het schooljaar 2022-2023. Dit effect is terug te zien in het totale aantal meldingen ‘absoluut verzuim’.

Voor iedereen

Alle kinderen in Zwolle kunnen veilig en gezond opgroeien en zich positief ontwikkelen. Kinderen en jongeren en hun ouders werken zoveel mogelijk in een gewone setting (met name gezin en school) aan ontwikkeling, meedoen en welbevinden. Een ononderbroken schoolloopbaan is daarbij van groot belang. Als dit om welke reden dan ook (tijdelijk) niet lukt, organiseert de gemeente passende ondersteuning (vanuit passend onderwijs en/of het sociaal domein). Dat doet ze zodanig dat de eigen kracht en veerkracht van het kind, gezin, de klas of school versterkt worden, zodat het zelf oplossend vermogen en het opvoedklimaat versterkt wordt.

Om uitval te voorkomen zoekt Team Leerplicht-Doorstroompunt (RMC) continu de verbinding met de beleidsterreinen Jeugdzorg en Werk- en Inkomen, arbeidsmarkt regio en de wijkteams, om gezamenlijke preventie en de integrale aanpak van signalen binnen het Sociale Domein te realiseren, met als doel jongeren zo effectief te begeleiden naar een zo zelfstandig mogelijk bestaan.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button