Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleSportVoorpaginaZorg & Welzijn

Geen reden niet te spelen op kunstgras

Zwolle – De gemeente Zwolle ziet op dit moment geen reden voor sportverenigingen om niet te spelen op kunstgrasvelden met rubberkorrels. Ook is er geen aanleiding om het kunstgras voortijdig te vervangen. In Zwolle zijn er slechts enkele kunstgrasvelden met rubberkorrels ingestrooid. De meeste kunstgrasvelden in Zwolle zijn voorzien van kunststof infill (TPE) en niet van rubberkorrels.

De gemeente Zwolle ziet op dit moment geen reden voor sportverenigingen om niet te spelen op kunstgrasvelden met rubberkorrels. Ook is er geen aanleiding om het kunstgras voortijdig te vervangen. In Zwolle zijn er slechts enkele kunstgrasvelden met rubberkorrels ingestrooid. De meeste kunstgrasvelden in Zwolle zijn voorzien van kunststof infill (TPE) en niet van rubberkorrels.

Deze week rapporteerden diverse media over de mogelijke gezondheidsrisico´s van de rubberkorrels die veel gebruikt worden in kunstgrasvelden. De korrels – gemaakt van rubberproducten zoals autobanden – zorgen er net als TPE voor dat het kunstgras dezelfde technische eigenschappen krijgt als een gewoon grasveld, zodat de bal niet te snel rolt en niet te hoog stuitert. Ook wordt het kunstgras beter geschikt voor slidings.

Geen gezondheidsrisico’s voor sporters

Het gebruik van rubberkorrels in kunstgras heeft volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geen risico’s voor de gezondheid van sporters. Pas nadat het RIVM dit had vastgesteld heeft de gemeente Zwolle er voor gekozen rubberkorrels toe te passen. Dat is gebeurd bij één van de velden bij SVI en op het kunstgrasveld voor voetbal op sportpark het Hoge Laar. Daarnaast hebben vv Berkum en voetbalvereniging Wijthmen hun oefenhoeken zelf voorzien van kunstgras ingestrooid met rubberkorrels. De Zwolse kunstgrasvelden voor hockey en korfbal zijn met zand ingestrooid en bevatten dus geen rubberkorrels.

Europees onderzoek

Het standpunt van het RIVM over de risico’s van rubberkorrels is niet gewijzigd, ook niet naar aanleiding van recente berichtgeving. Op dit moment loopt er een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie naar de samenstelling van het rubbergranulaat en de effecten daarvan op de gezondheid van mensen. De uitkomsten van dit onderzoek worden rond februari 2017 verwacht.

De gemeente ziet daarom op dit moment (nog) geen aanleiding om stappen te zetten en heeft alle sportverenigingen met kunstgrasvelden hierover geïnformeerd. Wel is het denkbaar dat ze bij de vervanging van kunstgrasvelden rekening houdt met de uitkomsten van het Europese onderzoek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button