Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Geen problemen door volle rivieren en sloten bij waterschap

340 gemalen en 1890 stuwen kunnen vele water aan

Zwolle – Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) ervaart vooralsnog geen problemen door de hoge waterstanden in rivieren, kanalen, weteringen en sloten. Zoals gewoonlijk bij dit soort weersomstandigheden worden de dijken extra goed in de gaten gehouden en zijn enkele sluisdeuren gesloten. Ook werken de gemalen en stuwen harder dan normaal om het water te kunnen afvoeren. Dit is gebruikelijk en wordt altijd gedaan als de waterstanden stijgen. Extra voorzorgsmaatregelen zijn op dit moment niet nodig. Het waterschap blijft de weersverwachting en waterstanden nauwkeurig volgen.

Door de neerslag en smeltwater van de afgelopen dagen steeg het water op de IJssel, de Vecht en in het watersysteem. Dit is het stelsel van rivieren, kanalen, weteringen en sloten. Op sommige plekken staan uiterwaarden onder water. Het waterschap verwacht dat in de komende dagen dit er meer zullen worden. Ook is het watersysteem verzadigd. WDODelta heeft 340 gemalen en 1890 stuwen waarmee het water door het hele werkgebied wordt verdeeld en afgevoerd.
De ‘watersituatie’ is overigens volstrekt normaal bij de huidige waterstanden en de tijd van het jaar. Uiterwaarden zijn juist aangelegd om het water meer ruimte te geven. Hierdoor kan het makkelijker worden afgevoerd of tijdelijk worden ‘geparkeerd’.

Verwachte waterstanden

Rijkswaterstaat verwacht dat de waterstand de komende dagen stabiel blijft en niet richting kritische hoogte gaat.
Kijk voor de actuele waterstanden op actuele waterdata.nl van Rijkswaterstaat.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren