112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Geen Pegida bij vrijdagmiddaggebed in Zwolle

Zwolle – Het bleef rustig vrijdagmiddag bij de moskee aan de Luttekeweg in Zwolle. Eerder deze week kondigde Pegida aan te komen demonstreren bij de moskee. Dit uit protest tegen de gebedsdiensten die ook in coronatijd in de moskeeën worden gehouden, aldus Pegida. Burgemeester Peter Snijders van Zwolle verbood de betoging van Pegida. “Als de organisatoren desondanks vrijdag toch naar Zwolle komen om te demonstreren dan plegen zij een strafbaar feit en zal de politie ingrijpen.” gaf Snijders mee in zijn besluit.

En zo wemelde het vrijdag, eind van de ochtend van de politie. Bij de moskee zelf stonden 2 politiebussen en één arrestantenwagen. Een eindje verderop op de parkeerplaats van het naastgelegen sportpark hield de ME met bus een oogje in het zeil. Ook in de wijk Holtenbroek en in Stadshagen werd op meerdere plekken in de gaten gehouden of aanhangers van Pegida zouden komen opdagen.

Maar het bleef stil. Ondanks de berichten op sociale media dat Pegida Nederland ondanks het verbod, toch zou komen. In plaats daarvan plaatste Edwin Wagensveld, de voorman van de anti-islam beweging,  een video op Facebook waarin hij zijn ongenoegen uitte over de religieuze samenkomst in corona-tijd en over het verbod op de aangemelde demonstratie: “Het gaat niet leuk worden wanneer je Pegida het gevoel geeft, ons onterecht te hebben behandeld. Misschien neemt burgemeester Snijders contact op met Jorritsma van Eindhoven. Die weet intussen hoe dat voelt. ”

Wagensveld doelt met zijn uitspraak in de video statement op het feit dat burgemeester John Jorritsma van Eindhoven van de rechtbank inhoudelijk moet ingaan op zijn besluit over een demonstratie van Pegida bij de Al-Fourqaanmoskee in Eindhoven vorig jaar. Jorritsma heeft volgens de rechtbank in mei 2019 te snel een bezwaar van anti-islamorganisatie Pegida van tafel geveegd.

En ook voor Zwolle meldt de partij op Facebook: “Bezwaar ingediend, procedure loopt!”

 

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button
Close