EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Geen extra koopzondag met oudjaarsdag

Zwolle РVuurwerk en oudejaarsloten kopen op zondag 31 december gaat definitief niet door in de gemeente Zwolle. Maandagavond besloot de meerderheid van de gemeenteraad dat ze geen uitzondering willen maken om 31 december als extra koopzondag aan te merken. Dit betekent dat, ondanks het verzoek van CDA en Swollwacht, de vuurwerk- en lotenverkopers én de overige winkels niet open mogen.

In 2014 hebben de  Christenunie, PvdA, VVD en D66 afgesproken dat de winkeliers op 12 vooraf bepaalde zon- en feestdagen open mogen. In 2016 is dit aantal verruimd naar 15 voor de winkeliers en is ook bepaald dat de supermarkten iedere zondagmiddag open mogen.

Maandagavond bleek dat nagenoeg alle partijen wouden vasthouden aan dit collegeakkoord en dat ze ook voor de 31 december geen uitzondering wouden maken.Zo stemden de verschillende partijen over de motie die door CDA en Swollwacht was ingediend om de 31 december vrij te geven als koopzondag.

CDA

 

 

 

Stem: Voor                                                                                                                     

CDA is voor de motie omdat ze de behoeften van veel  consumenten en ondernemers voorzien door op alle zondagen de winkels open te stellen, waaronder die op 31 december.


Swollwacht

 

 

 

 

 

Stem: Voor                                                                                                           

Swollwacht deelt de mening met het CDA en vindt dat het in het voordeel van de consument en de ondernemers is als op de zondagen de winkels open mogen.


D66

Stem: Tegen

D66 was maandagavond tegen de motie omdat ze staan voor de afspraken die eerder gemaakt zijn. Eerder stelde de partij wel artikel 45 vragen, waarin ze het niet aangaven dat het niet vrijgeven van de oudejaars-koopzondag een dermate grote inbreuk op de vrijheid van deze ondernemer (red. Primera lotenverkoper de Geluksmakelaar) , nu algemeen bekend wordt dat Oudejaarsdag zijn topverkoopdag is.


SP

SP

Stem: Tegen

SP is tegen de motie omdat ze vinden dat mensen recht hebben op een vrije dag. Aangezien de winkels in 2017 al vaker open waren op zondag hoeven de feestdagen daar van de SP niet onder te lijden.


VVD

 

 

 

 

 

Stem: Tegen       

VVD wil zich houden aan de afspraken die eerder gemaakt zijn en het er tijdens de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen pas weer over hebben.


GroenLinks

 

 

 

Stem: Tegen   

GroenLinks wil geen overhaaste beslissingen maken en eerst met kleinere bedrijven in overleg gaan zodat niet alleen de grote bedrijven profijt hebben van de eventuele extra koopzondagen.


ChristenUnie

 

ChristenUnie

Stem: Tegen   

ChristenUnie wil de wens van veel werknemers beschermen, en ze hun vrije dag laten behouden.


PvdA

Stem: Tegen   

De Partij van de Arbeid houdt zich vast aan de afspraken die gemaakt zijn tot de nieuwe gemeenteraadsverkiezing begint.


Fractie Cetin

 

 

 

Stem: Voor

Fractie Cetin vindt dat ondernemers in Zwolle zelf moeten kunnen kiezen of ze op zondagen open willen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button