Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Geen coronavirusdeeltjes in rioolwaterzuivering van Zwolle

Zwolle – In het rioolwater van de zuiveringsinstallaties in de Veiligheidsregio IJsselland zijn voor Zwolle geen deeltjes van het coronavirus gevonden. Dat blijkt uit cijfers op het Coronadashboard van het RIVM.

De wekelijkste rioolwatermetingen worden sinds woensdag door het RIVM op de regionale pagina’s van het Coronadashboard gezet. Voor de regio IJsselland springen de zuiveringsinstallatie in Kampen en Deventer eruit. In Kampen zijn 288 virusdeeltjes per milliliter rioolwater gemeten. In Deventer zijn dat er 194. Bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties in Zwolle en Hardenberg zijn de afgelopen week geen virusdeeltjes aangetroffen.

Voor de gehele regio IJsselland ligt het gemiddelde op 120,5 virusdeeltjes per millimeter rioolwater. Dat getal is niet extreem hoog. In een coronabrandhaard als Rotterdam Rijnmond werd een gemiddelde gemeten van 604 virusdeeltjes.

Bron RIVM onderzoek rioolwater – Corona Dashboard

Toch vallen er nog geen conclusies aan te verbinden vertelt RIVM woordvoerder Harald Wychgel: “Hiervoor moet nog meer onderzoek worden gedaan naar bijvoorbeeld hoe sterk de waarden worden beïnvloed door regen. Wel geven deze data een indicatie van de verspreiding van het virus. Dat het aantal virusdeeltjes in rioolwater toeneemt komt overeen met wat we in de andere cijfers zien, zoals het oplopende aantal besmettingen in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button