Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Gedumpte zakken grotendeels vuurwerkafval; overige zakken bekeken door BOA’s

Zwolle – Gedumpte vuilniszakken bij de ondergrondse containers in Zwolle! Dat was het beeld de eerste twee dagen van het nieuwe jaar waarin de nieuwe ‘betalen voor je restafval’ regeling is ingegaan. Op sociale media wemelde het meldingen van de gedumpte zakken. Niet alleen bij de containers voor restafval, maar ook in de ‘blikjesvangnetten’ en de afvalbakken in de parken. Volgens de gemeente Zwolle gaat het grotendeels om zakken met vuurwerkafval.

Inspectie door BOA’s

Dit blijkt na onderzoek door de gemeentelijke handhavers.  Karin Obdeijn, woordvoerder van de gemeente Zwolle: “Onze BOA’s hebben geen speciale ronde gemaakt door de stad gisteren. Tijdens hun reguliere rondes hebben ze wel de vuilniszakken die ze naast ondergrondse containers tegen kwamen geïnspecteerd.” Dit gebeurde ter plaatste. “Er zijn geen zakken meegenomen om elders uit te pluizen.”, laat Obdeijn weten.

Vuurwerkafval

“Een groot deel van de zakken bij de containers bevatte vuurwerkafval. Op een aantal plekken waren de ondergrondse containers dit weekend vol geraakt en zijn ook zakken met gewoon restafval aangetroffen. Die zijn bekeken om de herkomst te achterhalen.” voegt de woordvoerder van de gemeente toe.

 

Als de eigenaar te achterhalen is volgt eerst een gesprek met een handhaver van de gemeente. Er wordt nooit in eerste instantie beboet, vertelt Obdeijn. Maar voor iedereen die een illegale bijplaatsing doet van een vuilniszak bij een ondergrondse container is het goed om te weten dat daar officieel een boete op staat.

Overigens moet het straatbeeld nu weer aardig opgeruimd zijn volgens der gemeente. “We hadden met ROVA afgesproken om gisteren al het afval dat naast de containers stond – ongeacht de inhoud van de zakken – af te voeren voor verwerking. Dat is ook gebeurd. ROVA heeft alle beschikbare voertuigen ingezet om maandag alles weg te werken en dat is gelukt, zodat vandaag met een schone lei begonnen kan worden.” besluit de woordvoerder van de gemeente.

De verslaggevers van RTV Focus hebben zelf een rondje door twee wijken rond de binnenstad gereden rond 16.00 uur dinsdagmiddag 3 januari. Bij meer dan 95 procent van de ondergrondse containers stond geen afval meer.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button