LevensbeschouwingNieuws uit ZwolleVoorpagina

Gastvrije gastgezinnen gezocht voor keukentafel maaltijd met vluchtelingen

De Stichting Present uit Zwolle doet een oproep aan Zwollenaren om een vluchteling uit te nodigen aan tafel.
Het is de bedoeling om alle 400 mannen die op dit moment verblijven in de opvang in de IJsselhallen in één keer allemaal te laten genieten van een gastvrije maaltijd bij een Zwols gezin.

Gastvrije gezinnen

De stichting zoekt voor zaterdag 3 oktober, zaterdag 31 oktober, zaterdag 28 november en zaterdag 26 december gastvrije gezinnen.

‘Het is van belang dat alle 400 mannen in één keer mee kunnen, de eerste keer is een try-out. Door vier data te prikken wordt dat ook mogelijk om te organiseren en 150 – 200 gastadressen tegelijk te werven. Andere data zijn dus helaas niet mogelijk en een hogere frequentie vindt het COA niet wenselijk’ aldus de stichting Present.

Net in Nederland, getraumatiseerd

Omdat de vluchtelingen net in Nederland zijn, veelal traumatische ervaringen hebben opgelopen, en nog niet zo bekend zijn met de Nederlandse cultuur kunnen ze geholpen worden door een gastvrije houding van het gastgezin. Wil je weten hoe je dat het beste kunt aanpakken bekijk dan hier de tips van de stichting:


Gastgezinnen en gastadressen voor een vluchteling, hoe werkt het

  • Als je als gezin een paar vluchtelingen thuis wilt ontvangen aan tafel is dat fijn! Maar er zijn vast ook kringen of groepen die deze mogelijkheid willen aanbieden. Op deze manier kun je bijvoorbeeld als alleenstaande vrouw ook aanhaken, zolang je maar zorgt dat je een gastadresgroepje vormt waarbij ook één of meerdere mannen betrokken zijn (lees het protocol hieronder waarom dit een vereiste is).
  • We gaan uit van een minimum van twee vluchtelingen per gastadres, voor de vluchtelingen is dit prettiger, vooral als ze geen Engels spreken. Dat doen ze lang niet allemaal, het kan dus echt ‘handen en voetenwerk’ worden. Het is ook prima, als je een grotere groep ben, om meer dan drie vluchtelingen te ontvangen.
  • Hou er rekening mee dat je als gastadres de mannen zelf ophaalt (tussen 17.00 en 17.30 uur) en terugbrengt naar de IJsselhallen (rond 21.30).
  • Het COA zal een intekenlijst hanteren, maar deze groep vluchtelingen is niet altijd even afspraakvast. Het kan zijn dat mannen opeens niet meegaan of dat er minder mannen meegaan dan je had gehoopt. Daarin vragen we je als gastadres om flexibel te zijn.
  • Kook vooral wat je lekker vindt, het is mooi als de mannen kennis maken met Nederland en wat wij eten. Hou er wel rekening mee dat het merendeel van de mannen moslim is, dus serveer geen varkensvlees of alcohol.
  • We gaan ervan uit dat je als gastadres je houdt aan het Protocol en dat je het bovenstaande goed hebt gelezen.
  • Present Zwolle is op geen enkele wijze aansprakelijk te houden voor de inhoud van de maaltijd en het verloop van de eetontmoeting.

 

Aanmelden als gastgezin

Gerelateerde artikelen

Back to top button