EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Gasthuisplein krijgt lommerrijke uitstraling met speelplaats en terrassen

Zwolle – Het Gasthuisplein wordt vernieuwd. Zoals de naam al een beetje zegt wordt het een ‘gast’vrij plein, waar altijd wat te doen is. Op het plein komt een inpandige bewaakte gratis fietsenstalling met een servicepunt voor bezoekers, een (mindervaliden)toilet en kluisjes. En zijn er plannen voor een speelplek voor kinderen.

Groenplan voor de stegen en een speelplek

Het nieuwe plein komt tegemoet aan een veranderend gebruik van de binnenstad. De speelplek voor de jeugd en een groenplan voor de stegen is helemaal nieuw voor het centrum. De ondernemers hopen dat het speelelement een trekker wordt voor jonge bezoekers. En door het aanbrengen van groen worden de stegen aantrekkelijker en ontstaat er een zichtbare verbinding met de Diezerstraat en het Broerenkwartier.

Ruimte voor terrassen en activiteiten

Het plein wordt flexibel in gebruik, waardoor er veel verschillende activiteiten en evenementen kunnen worden georganiseerd. Er is ook voldoende ruimte voor terrassen.

Bewaakte fietsenstalling in pand Scheer & Foppen

De grote, inpandige bewaakte fietsenstalling is een noviteit voor Zwolle. In de stalling is een servicepunt voor bezoekers met een (mindervaliden)toilet en kluisjes voor het bewaren van boodschappen en het uitvoeren van kleine reparaties. Voor de exploitatie van de gratis stalling wordt de samenwerking gezocht met een fietsenzaak. Op het plein zelf is plaats voor het stallen van 200 fietsen.

Fietsstraat

Na de herinrichting is de auto te gast op het Gasthuisplein, dit wordt in de aanleg duidelijk gemaakt door de rijbaan te versmallen.

Wethouder Filip van As is blij met de plannen. “Winkels krijgen een prachtige entree, horecaondernemers krijgen mooie terrasruimtes, er is ruimte om de fiets te stallen en de groene structuur geeft het plein allure en een lommerrijke uitstraling.”

Het ontwerp voor het nieuwe plein is gemaakt door de bewoners, ondernemers, eigenaren, Fietsersbond en de gemeente. Als de gemeenteraad instemt met het ontwerp, kan de herinrichting van het Gasthuisplein in de tweede helft van 2016 van start gaan. Voor het speelelement wordt dan een ontwerpwedstrijd georganiseerd.

 

Gasthuisplein
Sfeerimpressie Gasthuisplein
25113907002_45dc63d007_z
Fietsparkeerplekken
24601506314_3fb509ec80_z
Plaats overdekte fietsenstalling met WC’s, buggy’s en E-oplaadpunt
25232170825_d9790e0ed5_z
Nieuwe Gasthuisplein is uitgedacht door ondernemers, bewoners, gemeente en Fietsersbond
25113908492_3fc67ddd6b_z
Plattegrond nieuwe Gasthuisplein

Gerelateerde artikelen

Back to top button