Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Ganzenfamilie Blaloweg gevangen voor verhuizing naar Drenthe

Foto's © Mathijs Schlaman en Peter Denekamp

Zwolle – Woensdagmiddag heeft de organisatie Hofganzen, van Ganzenbescherming Nederland, acht ganzen gevangen op het Zwarte Water bij de Holtenbroekerdijk. De ganzen bivakkeerden in de bermen van de Blaloweg en nabij de afrit van de A28 aan Katerdijk. Het zorgde regelmatig voor onveilige situaties zowel voor het verkeer als voor de ganzen.

Het vangen van de ganzenfamilie ging niet zonder slag of stoot. Met een bootje werden de ganzen naar een kooi in het weiland gedreven. De ganzen vlogen echter telkens weg zodra ze de kooi in het vizier kregen. Volgens de ganzenredders kwam dit door het toekijkende publiek in de uiterwaarden dat zorgde voor onrust bij de dieren.

Dit was ook de reden dat de eerste twee pogingen werden gestaakt. Nadat het meeste publiek het weiland had verlaten slaagden de ganzenvangers er uiteindelijk in geslaagd acht van de tien ganzen te vangen. Deze ganzen worden overgebracht naar het ganzenverblijf van Akka’s Ganzenparadijs in het Drentse Dalen.

De twee ganzen die de ganzenvangers te slim af waren blijven in Zwolle. “Het zijn nog jonkies en een mix met wilde ganzen,” zegt één van de ganzenvangers. In totaal heeft de reddingsoperatie van de ganzenfamilie ongeveer twee uur geduurd.

Controleer ook
Close
Back to top button