Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Gaan de Zwolse evenementen voor Testen voor Toegang?

De toekomst van festivals

Zwolle – Eindelijk, eendaagse buitenevenementen worden vanaf 30 juni weer toegestaan. Met een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs mogen bezoekers de evenementen zonder moeite betreden. Hierdoor hoeven de bezoekers geen rekening meer te houden met de anderhalve meter afstand.

Testpaviljoen

Op het parkeerterrein van de IJsselhallen in Zwolle komt een locatie waar straks getest kan worden voor toegang tot evenementen. De bouw wordt gedaan in opdracht van het Ministerie van VWS door evenementorganisatie Loveland. De IJsselhallen wordt straks één van de acht XL-testpaviljoens waar mensen zonder klachten getest worden op Corona voor toegang tot evenementen. Stichting Open Nederland is verantwoordelijk voor de exploitatie van deze testlocaties.

Open Nederland verwacht dat de locatie vanaf midden juli gebruikt kan worden. De capaciteit wordt 11.500 testen per dag. Mensen krijgen een ademtest die binnen een paar minuten de uitslag geeft. Mensen waarbij de ademtest niet betrouwbaar is, krijgen op locatie een LAMP-test door middel van een wattenstaafje.

De ademtest wordt afgenomen door de SpiroNose (ook elektronische neus of e-nose genoemd). De e-nose ruikt aan de adem die wordt uitgeblazen of er een coronabesmetting is. De test werkt anders dan andere coronatesten, want het toont in plaats van het virus de gevolgen van de infectie in het lichaam aan.
De LAMP-test speurt naar stukjes genetisch materiaal van het coronavirus. Dit is net zoals de PCR-test, alleen is de manier waarop dit gebeurt anders. Bij de LAMP-test is voor de analyse van de test minder bewerkingsstappen nodig. De uitslag is zeer snel bekend en net zo nauwkeurig als de PCR-test.

Evenementen in Zwolle

Er staan in Zwolle al een aantal evenementen ingepland, zoals de festivals van Zwolle Unlimited, het Bierfestival en evenementen in Hedon. De organisaties mogen zelf regelen of zij meedoen aan testen voor toegang.

Zwolle Unlimited

Zwolle Unlimited is de overkoepelende evenementenorganisatie achter Festival Het Tussenland, Festival Nemia, Wereldberoemde Verhalen Festival en Yes. De organisatie heeft veel moeten regelen om het rond te krijgen en hebben een beslissing genomen hoe zij bezoekers gaan ontvangen.

Rob Bults, organisator bij Zwolle Unlimited: “Bij ons weten we het al. We hebben heel strak op de plannen van de regering gereageerd. Er was wel continu onzekerheid. We moesten constant data aanpassen en veranderen. Het organiseren verliep chaotisch. Op een gegeven moment moet je tegen jezelf en je team zeggen dat je data pakt en ervan uitgaat dat het doorgaat. Artiesten willen natuurlijk ook zekerheid.”

Zwolle Unlimited heeft besloten om niet met toegangstesten te werken. “We werken met bloktijden en houden anderhalve meter afstand. We doen bij de ingang een coronacheck bij de bezoekers,” vertelt Rob Bults.

Kunstbende

Ook in Hedon zetten de evenementen in een vlot tempo door, maar niet zonder moeite. Binnenkort mag de Kunstbende, met het naleven van de coronamaatregelen, optreden in Hedon. Dit is onderdeel van het wedstrijdtraject van de organisatie.

Kunstbende is een platform voor creatieve jongeren van 13 tot 18 jaar uit Overijssel. Het bestaat uit negen kunstdisciplines: dans, dj, expo, fashion, film, influencer, muziek, taal en theater.

“We hebben veel last gehad van de maatregelen,” vertelt Nadieh Hoeksma, projectleider bij Kunstbende. “Het werk blijft heel leuk, maar er wordt heel veel aangepast. De maatregelen veranderen continu, en daardoor moet je alles aanpassen wat je al had doorgevoerd.”

“We mogen nu vijftig man kwijt in Hedon,” vervolgt de projectleider. “Binnenkort horen we of het honderd man mag worden. We willen 2 zalen gebruiken. Als er toch honderd mogen zitten, is dat op anderhalve meter afstand. Bij de deur wordt een coronacheck afgenomen en de stoelen staan op 1,5 meter afstand.”

Zomerkermis

Naast concerten, festivals en andere buitenevenementen gaat ook de Zomerkermis door. Gemeente Zwolle heeft dit besluit genomen, maar binnen de geldende coronamaatregelen. Van 14 tot 21 augustus is er een aangepaste kermis in Park de Wezenlanden.

Volgens de gemeente staat het naleven van de anderhalve meter voorop. Zij willen graag de zomerkermis door laten gaan, omdat het ‘bij Zwolle als vitale en veerkrachtige stad met evenementen voor alle doelgroepen’ hoort.

Later wordt er nog meer bekend gemaakt over de kermis door de organisatie. Afgelopen jaar, in 2020, hadden kermisexploitanten dit zelf georganiseerd. Ook geeft de gemeente aan dat de kermis dit jaar acht dagen duurt en het geluid zachter moet, zodat er geen overlast ontstaat voor buurtbewoners.

Afgelopen jaar was de binnenstad van Zwolle ongeschikt als locatie voor de Zwolse Zomerkermis. In 2020 waren de terrassen groter uit gezet om de anderhalve meter afstand na te leven. Er was ook een looproute gemaakt voor winkelende mensen. Daarom besloot gemeente Zwolle de kermis door te laten gaan in Park de Wezenlanden.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Lees ook

Back to top button