112 nieuwsKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Brandweer Zwolle heeft geen moeite met het vinden van vrijwilligers

Zwolle – De drempel voor vrijwilligersfuncties bij de brandweer en politie ligt hoog. Desondanks zijn er in Zwolle voldoende vrijwilligers te vinden. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van de Zwolse VVD door wethouder Michiel van Willigen.

Het college van burgemeester en wethouders vindt het niet nodig om een plan op te zetten voor het werven van meer vrijwilligers. Zowel de politie als d ebrandweer hebben hier immers geen moeite mee. Wel zijn er specifieke drempels die hulpdiensten ervaren, naast de drempels die elke organisatie ervaart bij het werven van vrijwilligers. Vrijwilligers bij de brandweer zijn op hetzelfde niveau opgeleid en zijn volwaardig lid van de brandweer. Om vrijwilliger bij de politie te kunnen zijn moet nu een vierjarige deeltijd basisopleiding tot politievrijwilliger worden gevolgd, na eensollicitatie en selectieprocedure.

Deze opleiding duurde eerder twee jaar. Een tweede, tijdelijke, drempel is dat er minder opleidingsplaatsen tot politievrijwilliger zijn, doordat de vernieuwde opleiding nog niet beschikbaar is. Het is dus een veeleisende vorm van vrijwilligerswerk dat naast geplande diensten ook inspanning eist om vakbekwaam te blijven. Dat betekent dat niet iedereen in aanmerking kan komen voor een vrijwilligersfunctie bij de politie of de brandweer. Met de geschetste vereisten ligt de drempel voor deze vrijwilligersfuncties noodzakelijkerwijs een stuk hoger dan voor andere vrijwilligersfuncties.

Voor de politie geldt dat het benodigde opleidingstraject een verandering doormaakt. Het effect hiervan laat nog op zich wachten. De wethouder merkt op dat hij de hulpdiensten waardevol vindt en dat zij een bijdrage leveren aan de veiligheid van Zwollenaren.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button