Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Free Press Unlimited laat bezoekers zien hoe gevaarlijk het werk van journalisten kan zijn

Persvrijheid onder vuur op de markt van Zwolle

Zwolle – Free Press Unlimited, de organisatie die strijdt voor wereldwijde persvrijheid en -veiligheid, was zaterdag aanwezig op de Melkmarkt in Zwolle. Ze wilden Zwollenaren laten zien dat wereldwijd journalisten worden bedreigd, aangevallen of vermoord vanwege hun werk.

Acteurs beelden drie situaties uit die te maken hebben met bedreiging en opsluiting. Bezoekers kregen zo een levendig beeld van de schrijnende gevolgen van inperking van de persvrijheid. Ze konden ook in gesprek met medewerkers en vrijwilligers van Free Press Unlimited, en ter plekke werd een speciale uitgave met achtergrondverhalen uitgedeeld. Foto © RTV Focus Zwolle

Overal ter wereld worden journalisten bedreigd, aangevallen of vermoord vanwege hun werk. Free Press Unlimited helpt hen: “We vinden het belangrijk dat ze hun publiek van betrouwbare en onafhankelijke informatie kunnen blijven voorzien. Dat geldt overal ter wereld, maar in het bijzonder in landen waar de rechtsstaat en democratie in het gedrang zijn.”

Honderden journalisten vermoord

Journalisten spelen een cruciale rol in de samenleving. Ze houden machthebbers in de gaten en brengen misstanden aan het licht. Maar ze zijn ook kwetsbaar: de afgelopen tien jaar zijn er honderden journalisten vermoord, en een veelvoud daarvan werd het zwijgen opgelegd door bedreiging, intimidatie, arrestaties en fysiek geweld. “De daders worden vaak niet eens vervolgd.” zo meldt Free Press Unlimited.

 

Meer bekijken
Back to top button
Close