KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Koos Wijbenga, Maartje van den Berg en Ellen van Oost Klimaatburgemeesters van gemeente Zwolle

Nationale Klimaatweek van start

Zwolle – Koos Wijbenga, Maartje van den Berg en Ellen van Oost mogen zich de Klimaatburgemeesters van gemeente Zwolle noemen. Dat maakt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op 30 oktober bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek. Klimaatburgemeesters spelen een belangrijke rol door inwoners met een duurzame, klimaatbewuste initiatief te inspireren. En wel om ook duurzamer en klimaatvriendelijker te leven.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zocht ook dit jaar voor zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester. Een Klimaatburgemeester is een inspiratie voor de wijk, vereniging of collega’s. Iemand die zelf klimaat bewuster wil leven en zich inzet om ook anderen te inspireren mee te doen. Uiteindelijk gaan 245 Klimaatburgemeesters in 156 gemeenten aan de slag om klimaatverandering onder de aandacht te brengen. En om klimaatactiviteiten te houden. Koos Wijbenga, Maartje van den Berg en Ellen van Oost uit gemeente Zwolle zijn één van hen. Koos, Maartje en Ellen zijn duurzame doeners.

Als Klimaatburgemeesters willen zij een voorbeeld zijn voor anderen om een duurzamer leven te leiden. Koos: “Als architect zet ik mij in om de gebouwde omgeving klimaatvriendelijker te maken. Betere isolatie, natuurlijke materialen en goede installaties zorgen voor een beter klimaat: binnen in je huis, maar ook voor de hele wereld.” Maartje: “Ik ben Klimaatburgemeester omdat ik iedereen wil stimuleren en helpen duurzame keuzes te maken die echt het verschil gaan maken.” Ellen: “Ik geloof in de kracht van lokalen bewonersinitiatieven en wil dit stimuleren. Tijdens de Nationale Klimaatweek wil ik daarom extra aandacht vragen voor alle mooie klimaat-initiatieven die er nu al in de Zwolse wijken zijn.”

Nationale Klimaatweek

In 2030 dient de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 55% zijn gedaald, als opmaat naar een klimaatneutraal Nederland in 2050. Deze doelen kan Nederland alleen halen als we ons gezamenlijk inzetten: overheid, bedrijven, organisaties en alle inwoners van Nederland. Gelukkig gebeurt er al veel in de samenleving. Tijdens de Nationale Klimaatweek (NKW) vestigen we de aandacht op deze duurzame, klimaatbewuste initiatieven die worden georganiseerd door inwoners, bedrijven en gemeentes.

De NKW vindt plaats van 30 oktober tot en met 5 november en wordt afgetrapt door de minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten, bij Klimaatburgemeester Aïcha Raqibi in Rotterdam. Gedurende de Nationale Klimaatweek worden er vele activiteiten in het hele land georganiseerd om aandacht te vragen voor het klimaat.

Meer informatie over de Nationale Klimaatweek is te vinden op www.nkw2023.nl.

Gerelateerde artikelen

Back to top button