EconomieNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

FNV trakteert directie Scania op chips

Zwolle – FNV Metaal trakteerde donderdagmorgen 27 mei de directies van Scania op zakjes chips. De zakjes staan symbool voor het tekort aan computerchips bij de bedrijven. Met deze actie probeert de vakbond te voorkomen dat werknemers verplicht worden om vrije dagen op te nemen.

Niet alleen bij Scania werden zakjes chips uitgedeeld, ook bij bedrijven als DAF, Hyster-Yale en Nedcar. Om aandacht te krijgen, ging de vakbond samen met de medewerkers én een hoop zakjes chips langs bij de directies. Het bleef niet alleen bij zakjes chips ook werd er gepraat over de zorgen van het uitblijven van een nieuwe cao aan bod komen. ‘Al sinds december is er geen cao meer. Vanaf januari zijn we bezig met estafettestakingen door heel Nederland. Tot nu toe laten de werkgevers niets van zich horen. Medewerkers voelen zich in de kou gelaten’, aldus Ron Peters, bestuurder bij het FNV.

Scania FNV
Foto: Vincent Corjanus

Geen overeenstemming over nieuwe cao

Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is iets meer dan één procent per jaar. De FNV eist daarnaast meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract aan te bieden. De vakbond pleit ervoor dat de lagere salarisschaal voor jongeren verdwijnt, zodat ze sneller meer kunnen gaan verdienen in de metaal. Peters: ‘We vragen doodnormale zaken, geen gouden bergen. Over het jaar 2020 heeft het merendeel van de metalektrobedrijven goed gedraaid. Daarom willen wij ons eerlijke deel.’

De Metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen ongeveer 160.000 mensen die werken bij 1000 bedrijven zoals IHC, Damen, Thyssen-Krupp, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania.

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren