KabelkrantNieuws uit ZwartewaterlandNieuws uit ZwolleVoorpagina Zwartewaterland

FNV: ‘Dinsdag grote staking in Genemuiden, textielhoofdstad van Europa’

Genemuiden – De stakingen in de textielindustrie voor een goede cao gaan door. Dinsdag leggen zo’n 150 werknemers voor zeker 24 uur het werk neer in Genemuiden, de zogenoemde ‘textielhoofdstad van Europa’.

Paul van Boxtel, FNV-bestuurder voor Mode, Interieur, Tapijt en Textiel (MITT): ‘Dit is wel bijzonder hoor. De werknemers in deze sector staken eigenlijk nooit, zij buffelen eigenlijk altijd maar door. Dat er nu toch zoveel in actie komen, maakt duidelijk hoe hard ze een goede cao met een goede loonsverhoging nodig hebben. De inflatie van de afgelopen jaren heeft er bij hen flink ingehakt, veel mensen zitten financieel op het randje. Daar moét iets aan gebeuren.’

Al honderden werknemers staakten

In Genemuiden zitten tientallen bedrijven voor kleding, gordijnen, tapijt en andere stoffen. Van Boxtel geeft aan dat er bij verschillende wordt gestaakt. ‘Maar welke dat zijn, houd ik nog even voor mezelf. Ik wil de werkgevers niet vooraf wijzer maken.’ De staking van minstens een etmaal volgt op acties afgelopen week bij Solmax, Filtrair, Forbo, TenCate en Ducky Dons. Daar legden al honderden werknemers het werk neer.

6,2% en € 100 per maand erbij

Zij eisen een cao met een loonsverhoging van 6,2% en nog eens € 100 per maand. Ook willen de werknemers dat hun salarissen voortaan meestijgen als de inflatie omhooggaat (automatische prijscompensatie) en een goede regeling om eerder te kunnen stoppen bij zwaar werk.

Werkgevers lieten ultimatum verlopen

De oude cao liep in januari af. Sindsdien heeft de FNV meerdere keren onderhandeld met de werkgevers over nieuwe afspraken. De bedrijven bieden niet meer dan 4% loonsverhoging, tot onvrede van de werknemers. Eind juni lieten de werkgevers een ultimatum van de FNV verlopen. Het teken voor acties.

12.500 werknemers

In de Nederlandse textielindustrie werken ruim 12.500 mensen, verdeeld over zo’n 900 bedrijven.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren