112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Flitspalen kruising IJsselallee – Ittersummerallee uitgebreid met ANPR camera’s

Hoogtepunten van het verhaal
  • Openstaande boetes innen
  • Belastingschuld innen
  • Verdachten opsporen

Nederland – Op dit moment worden zo’n 200 flitspalen in Nederland uitgebreid met ANPR camera’s. In Zwolle gaat het om twee flitskasten die staan op de IJsselallee ter hoogte van de kruising met de Ittersummerallee. Op de A28 ter hoogte van de IJsselbrug stond al een ANPR paal.


 

Met ANPR (Automatic NumberPlate Recognition) scant een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen. De gelezen kentekens worden vergeleken met een referentiebestand in een computersysteem. Een referentiebestand is een lijst met kentekens die op naam staan van personen die worden gezocht, boetes open hebben staan of om andere redenen bij de politie bekend zijn.

Zo kan de politie bijvoorbeeld verdachten van ernstige misdrijven, zoals overvallen en autodiefstallen opsporen. Maar ook mensen die een boete niet hebben betaald of een schuld hebben bij de belastingdienst kunnen zo worden getraceerd.

Kenteken wel bekend, maar locatie persoon onduidelijk

De politie gebruikt ANPR nu op twee manieren. Als het kenteken van degene die wordt gezocht bij de politie bekend is, maar de politie weet niet waar deze persoon zich bevindt, werkt de politie met zogeheten referentielijsten. Deze lijsten met gezochten worden in overleg met het Openbaar Ministerie samengesteld. De ANPR-camera’s leggen het dan alleen vast als een kenteken van die lijst door een camera is gezien.

Beperkte locatie voor beperkte tijd alle ANPR-waarnemingen vastleggen

Als de politie wel weet op welke plaats er iets aan de hand is, maar niet weet wie dit doet, is de werkwijze anders. Het gaat dan bijvoorbeeld om ladingdiefstallen langs de snelweg of een inbraakgolf in een woonwijk. In dat geval kan de politie in opdracht van de Officier van Justitie op een beperkte locatie gedurende een beperkte tijd alle ANPR-waarnemingen voor een beperkte periode vastleggen. Dit gebeurt alleen voor een opsporingsonderzoek.

150 politieauto’s uitgerust met ANPR

Op dit moment hebben 150 politieauto’s ANPR aan boord. Verder gebruikt de politie op tachtig plaatsen in Nederland ANPR-camera’s. Deze ANPR-camera’s hangen nu nog vooral boven snelwegen (niet te verwarren met de camera’s die van dezelfde techniek gebruik maken, maar alleen worden gebruikt voor trajectcontroles).
De komende weken worden op drukke plekken bij provinciale wegen 200 flitspalen geplaatst waar ook ANPR in zit. Dit maakt onderdeel uit van de geplande uitbreiding van het ANPR netwerk waaraan de afgelopen jaren is gewerkt.

Zicht op belangrijke verkeersstromen

Ido Nap, landelijk programmamanager Sensing bij de politie: ‘We willen graag zicht hebben op de meest belangrijke knooppunten en verkeersstromen, zodat we met zo min mogelijk camera’s zoveel mogelijk kunnen bereiken. We hebben nu alleen zicht op de snelwegen, maar mensen rijden natuurlijk ook op wegen daarbuiten.’

Dinsdag buigt de Eerste Kamer zich over de vraag of de politie ook in andere gevallen ANPR-data mag opslaan en hoe lang.

Gerelateerde artikelen

Back to top button