Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Flirten met de dood in Park de Wezenlanden

Zwolle – Zaterdagavond genoten honderden Zwollenaren van de prachtige lenteavond in Park de Wezenlanden. Ze konden ook nog eens gratis een speelfilm bekijken. Eens per jaar krijgt Zwolle een gratis buitenfilmspektakel cadeau van het Fraterhuis. Dit jaar werd de met een een Oscar bekroonde docufilm ‘Free Solo’ vertoond.

“De opkomst is meer dan geweldig,” zegt Henriëtte Boerhof, de directeur van het Fraterhuis. “We hebben een telronde gemaakt om tien uur en kwamen uit op ruim 350 mensen. We hadden onvoldoende stoelen maar veel mensen hebben zelf hun eigen stoelen thuis opgehaald.”

Flirten met de dood

De film gaat over het free solo bedwingen van de beroemde rotswand El Capitan in het Amerikaanse Yosemite National Park. Een ultieme sportprestatie; één minuscuul foutje en het is afgelopen. Alex is een goudeerlijke jongeman, met sinds kort een vaste vriendin, die worstelt met zijn passie. Voor hem is het uitdagen van de dood essentieel. Door de rotswanden free solo te beklimmen, zonder touw of enig ander hulpmiddel, bereikt hij een bepaalde focus, een staat van zijn, die voor hem alles is. Voor haar betekent het: leven in het besef dat hij elk moment kan sterven.

De uiteindelijke klim is krankzinnig spannend. Maar de reis er naar toe is minstens zo fascinerend. Alex ontpopt zich als de klimversie van een boeddhistische monnik. Aardse zaken zijn minder belangrijk dan zijn wens zichzelf te overstijgen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button