Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Flip Trooster (100) overleden

Schrijver van 'Ik ben een Zwollenaar'

Zwolle – Nog wekelijks wordt zijn lied uit volle borst gezongen tijdens de wedstrijden van PEC Zwolle. En afgelopen zomer vierde Flip Trooster nog zijn 100ste verjaardag. Maar gisteren werd bekend dat de markante geboren en getogen Zwollenaar – ook oprichter en naambedenker van de Eileuvers – is overleden.

Trooster stond in de jaren 50 aan de wieg van het carnaval zoals we dat nu nog steeds kennen in Zwolle en werd in 1959 uitgeroepen tot Stadsprins. De naam Eileuvers, de oudste officiële carnavalsvereniging in Zwolle  – werd in 1960 al bedacht door Trooster maar pas in 1962 ook officieel ingevoerd. Behalve als oprichter en Stadsprins maakte hij ook furore als Anna Zeepsop, een buutreedner-act waarin hij een schoonmaakster speelde die op het gemeentehuis werkte en zodoende alle geheimen daar kende. Ook is hij de ontwerper van het Eileuver-nest dat ieder jaar wordt opgericht op de Grote Markt om het Carnaval te openen.

Kijk mijn vingers maar…

Trooster schreef ook het lijflied van de Eileuvers ‘Ik ben een Zwollenaar’. Later werd dit lied – naar zeggen tot verdriet van Trooster zelf – geadopteerd door de fans van PEC Zwolle. Die het nog (bijna) wekelijks door de Nederlandse voetbalstadions laten schallen.

Eeuwfeest.

Afgelopen juli vierde hij nog zijn eeuwfeest. In kleine kring. Maar wel in gezelschap van de burgemeester. Met het overlijden van Flip Trooster is Zwolle weer een markante inwoner ontvallen.

Flip Trooster
7 juli 1918 – 4 december 2018

 

In memoriam

Martin Van Der Hooft

Radio- en programmamaker bij dé lokale omroep van Zwolle. Lokale journalistiek is een bewuste keuze. Een mooie stad als Zwolle verdient een mooie omroep. Als persoon breed geïnteresseerd in de maatschappij en Zwolle, maar vooral in de Zwollenaren. Als journalist altijd op zoek naar het positieve in de verhalen die we verslaan.

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button