SportVoetbal

Foto’s – Berkum bijt tanden stuk tegen Ajax

Zwolle – Berkum heeft met 1-2 verloren van een efficiënt spelend Ajax, waarbij de beslissende treffer viel toen de thuisclub met een man meer in het veld stond. Berkum liet weer te veel kansen liggen en kon zo de moeizame serie van vóór de winterstop niet ombuigen, waardoor de ploeg naar de middenmoot van de Hoofdklasse B is gezakt.

“Wij gaven weinig weg en bij vlagen kwamen we goed door. Er had meer in gezeten,” stelde Berkum-coach Arno Hoekstra vast. “Ik sta hier enorm te balen, we hadden het beter uit moeten spelen.” Trainer Jorg Smeets van Ajax was meer dan tevreden met de winst voor zijn team. “Berkum is een heel lastig te bespelen ploeg. We hebben niet heel veel kansen gekregen, maar we zijn wél effectief geweest.”

Vast gezet

Ajax zette de thuisclub al direct na de aftrap vast op eigen helft en dat werd na krap een kwartier beloond. Jack van Moerkerk ging er op links pijlsnel vandoor en schoot uit een ogenschijnlijk onmogelijke hoek de 0-1 binnen. Al binnen een minuut viel echter de gelijkmaker. Johnsen Bacuna brak uit over rechts en toen zijn voorzet niet goed werd verwerkt kon Ruud Wellenberg met een fraai schot voor 1-1 zorgen. Berkum kreeg in de eerste helft nog een aantal mogelijkheden op meer, maar liet die liggen. De grootste domper voor de thuisclub kwam echter direct na de gelijkmaker, toen verdediger Jorben Nieuwenhuis bij een botsing op de rand van het eigen strafschopgebied zwaar geblesseerd raakte en met een brancard van het veld moest worden gedragen.

Winnende treffer in ondertal

Pal na rust kwam Berkum goed weg toen Stanley Akoy, vrij voor het Zwolse doel, op de paal schoot en vervolgens naast mikte. Ajax leek het daarna moeilijk te gaan krijgen toen Bilal el Amrani na zijn tweede gele kaart van het veld moest. De Amsterdammers bleven echter ook in ondertal overeind, al zag hun verdediging er lang niet altijd overtuigend uit. Na ruim een uur namen de bezoekers zelfs afstand, toen Stanley Akoy aan zijn bewaking ontsnapte. Doelman Van Hoof kon zijn schot nog verwerken, maar uit de rebound sloeg Kenneth Misah-Dansoh toe door de 1-2 binnen te schieten.

Vingertoppen

Berkum trok massaal ten strijde om nog een punt uit het vuur te slepen, maar Ajax-keeper Stephan Veenboer hield zijn ploeg op de been. Eerst bracht hij redding bij een hard schot van Jordi Lemmens en vijf minuten voor tijd wist hij nog net zijn vingertoppen achter een knal van Mark Bloemendaal te krijgen, waarna de bal op de lat belandde. In blessuretijd leek Jasper Bremmer op de Ajax-doellijn alsnog voor een remise te zorgen, maar de bal ging op miraculeuze wijze over. Dat Ajax-topscorer Stanley Akoy diep in de extra tijd ook tegen een rode kaart aanliep, toen hij wat té vrijpostig tekeer ging tegen scheidsrechter Thom Winkel, kwam te laat voor Berkum om er nog garen bij te spinnen.

Eindstand: 1-2 (1-1)

Doelpunten: 15. Jack van Moerkerk (0-1), 16. Ruud Wellenberg (1-1), 64. Kenneth Misa-Danso (1-2)
Scheidsrechter: Thom Winkel
Gele kaarten: Björn Bakker (Berkum), Mike van ‘t Land (Ajax)
Rode kaarten: Bilal el Amrani (2x geel), Stanley Akoy (beiden Ajax)

Opstelling Berkum: Dominic van Hoof, Dennis Horstman, Jasper Bremmer, Jordi Lemmens, Jorben Nieuwenhuis (22. Hoeseb Yakob), Jason Huisman, Marc van der Meulen, Ruud Wellenberg (81. Jeroen van Brummen), Björn Bakker (63. Mark Bloemendaal), Chris van der Meulen, Johnsen Bacuna

Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Chima Bosman, Edwin Soenarto, Siver Abdulrahman, Tim de Jong, Mike van’t Land, Veirano Slager (70. Celso Uhlenbeek), Jack van Moerkerk (90+4. Zaccarya el Biyar), Bilal el Amrani, Stanley Akoy, Kenneth Misa-Danso (84. Berry van’t Land)