Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Filmtheater Fraterhuis ziet droomlocatie in Broerenkwartier in rook opgaan

Zwolle – Een grote teleurstelling voor filmtheater het Fraterhuis in Zwolle. Het plan om uit te breiden op de locatie van het voormalige Hudson’s Bay pand in het Broerenkwartier is van de baan. De gemeente Zwolle heeft besloten dat de huisvesting van het filmhuis op deze locatie te duur is en niet past binnen de cultuurbegroting de komende jaren.

Er was vanaf 2027 1,2 miljoen euro gereserveerd voor de exploitatie van het Fraterhuis op de nieuwe locatie. Dat geld drukt te veel op de cultuurbegroting, verklaart de gemeente Zwolle. Het geld is vanaf 2025 nodig om andere culturele organisaties in de stad te ondersteunen die het door de inflatie en de energiecrisis zwaar hebben. Wel gaat de gemeente op zoek naar een andere mogelijke locatie voor het filmhuis in het Broerenkwartier.

5 filmzalen en rooftopbar

Al meer dan 10 jaar is het Fraterhuis op zoek naar een nieuwe locatie om uit te breiden. Vorig jaar stemde de gemeenteraad ermee in om het filmhuis te huisvesten in het nieuwe Handelshuys, die zou komen op de oude Hudsons Bay locatie. Er waren grootse plannen voor het nieuwe pand. Het filmtheater zou uitgroeien tot een multifunctioneel centrum met vijf zalen, een horecagelegenheid, een multimedialab en een rooftopbar met uitzicht over de stad. Het zou daarmee een belangrijke impuls geven aan het culturele aanbod en de levendigheid van het Broerenkwartier en daarmee de binnenstad. Bovendien zou het Fraterhuis eindelijk kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar filmvoorstellingen in Zwolle en omgeving.

Geen geld: cultuurbegroting komt te kort

Maar deze locatie gaat nu niet door vanwege de hoge kosten die niet meer passen binnen de totale cultuurbegroting van de gemeente Zwolle. Cultuur wethouder Monique Schuttenbeld zegt er het volgende over: “Natuurlijk is het heel jammer dat we dit besluit hebben moeten nemen. Maar de situatie dwingt ons om nu aan de voorkant deze keuze te maken. Daarmee houden we meer ruimte bij de verdeling van de gelden volgend jaar. De wens om het Fraterhuis in het Broerenkwartier een nieuwe plek te bieden om uit te breiden staat recht overeind. We zijn al meer dan 10 jaar met het Fraterhuis in gesprek over een locatie waar het filmtheater kan uitbreiden. Daar gaan we mee door, maar we moeten nu wel de koers wijzigen en op zoek gaan naar een andere plek in het Broerenkwartier. Want we willen ook meer reuring en cultuur in het Broerenkwartier. De komende maanden onderzoeken we samen met het Fraterhuis of er een alternatieve plek in het Broerenkwartier is waar het Fraterhuis onderdak kan vinden tegen lagere kosten. Daarover zal in het voorjaar meer duidelijkheid komen.”

Hotel, supermarkt en appartementen

Het is nog onduidelijk wat er nu gaat gebeuren met het leegstaande V&D pand. De gemeente Zwolle heeft al een tijdje het recht op eerste koop van het pand zodat ze zelf kan bepalen wat erin gaat komen. Naast het Fraterhuis, dat nu dus niet doorgaat,  zijn er nog wel plannen voor een supermarkt, een hotel, winkels, appartementen en parkeergelegenheid in het pand. De gemeente is nog steeds in overleg met de betrokken partijen, de pandeigenaar en de ontwikkelaar Junco over wat de bestemming moet worden. In het voorjaar van 2024 moet er een concreet voorstel liggen op de collegetafel.

Gerelateerde artikelen

Back to top button