BinnenstadBouwKabelkrantKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Filmtheater Fraterhuis onderzoekt verhuizing naar Handelshuys

Nieuwbouw op voormalige V&D locatie

Zwolle – Filmtheater het Fraterhuis aan de Blijmarkt in Zwolle ziet kansen om zich te vestigen in het nieuw te bouwen Handelshuys in de binnenstad. Dit is de nieuwbouw die komt op de plek waar nu no het oude V&D / Hudson’s Bay gebouw staat.

Potentieel 200.000 bezoekers

Het Fraterhuis heeft al geruime tijd behoefte aan uitbreiding van het aantal filmzalen. Op dit moment heeft het filmtheater een bovenregionale functie met zo’n 80.000 bezoekers per jaar. Meerdere onderzoeken laten zien dat het Fraterhuis de potentie heeft om door te groeien tot circa 175.000 tot 200.000 bezoekers. Hiervoor moet het aantal zalen van het Fraterhuis worden uitgebreid van twee naar circa vier tot vijf zalen. Op de huidige locatie in het Odeon is dat niet haalbaar, zo blijkt uit onderzoek. Een interne verbouwing van Odeon, biedt hiervoor niet voldoende ruimte. Daarom is het Fraterhuis al enige tijd op zoek naar een alternatieve locatie, liefst in de binnenstad.

Financieel

Op dit moment wordt onderzocht of de verhuizing naar het Handelshuys haalbaar is. Niet alleen financieel maar ook functionele, ruimtelijke en stedenbouwkundige aspecten spelen een rol. Maar omdat het nieuwbouw is, is het voor het Fraterhuis wel makkelijker om de wensen in de bouwplannen mee te nemen.

De gemeente Zwolle ziet het ook wel zitten. ‘Nieuwbouw van het Fraterhuis in het Broerenkwartier kan een wezenlijke bijdrage leveren aan het ontwikkelen van een goede culturele voorziening in het Broerenkwartier en daarmee de regionale en landelijke uitstraling van de Zwolse binnenstad. Deze ontwikkeling kan daarmee tevens bijdragen aan het aantrekken en vasthouden van kenniswerkers in Zwolle.’

Leegkomende ruimte Odeon

Wat er gaat gebeuren met de leegkomende ruimtes van Odeon, is ook onderwerp van onderzoek. De kosten voor het onderzoek (in zijn geheel) worden gedeeld door de gemeente en de ontwikkelaar, de kosten voor de nieuwbouw zijn voor de ontwikkelaar.

Gerelateerde artikelen

Back to top button