BasketbalKabelkrantNieuws uit ZwolleSport

Landstede Hammers zegeviert op feestdag

Zwolle – Op de jubileumdag en de verjaardag van aanvoerder Nigel van Oostrum beloont Landstede Hammers zichzelf zondag met een verdiende overwinning op het favoriet geachte Donar. Het eindigt in 79-77.

De Zwollenaren knokken zich naar de overwinning. Naba Echols en Dragos Diculescu dweilen de vloer om balbezit te veroveren. Noah Dahlman en Kevin Bleeker ballen vuisten bij geslaagde driepuntpogingen en Ralf de Pagter ploegt en zweet als nooit tevoren. En de Groningers? Het surplus aan budget en de diepte van de bank weegt niet op tegen de Zwolse teamspirit. “Je moet het doen met de spelers die je hebt. Die hebben vandaag met lef en het hart gespeeld”, zegt een trotse Herman van den Belt, die na het vernemen van de uitslag van Go Ahead Eagles- PEC Zwolle (1-0) toch even teleurgesteld kijkt.

Intensieve wedstrijd

De Groningers hebben een lengte- en massaoverwicht en bepalen het spel de eerste minuten. Het vizier staat scherp afgesteld en de eerste afstandspogingen vallen allemaal binnen: schutter Marquis Addison zet zijn naam bij de eerste aanval op het sheet en de sterke en grote afstandsschutter Amanza Egekeze gooit er twee achteraan. Dat is even slikken en schrikken. De Hammers richten zich op onder leiding van ‘Speedy Gonzalez’ Naba Echols, die vol gas geeft en achteloos een vijftal driepunters maakt. Ralf de Pagter pakt een bommetje en wurmt zich door de defensie, terwijl de Roemeen Dragos Diculescu met zijn eerste driepunter de Zwollenaren zelfs op een 16-15 voorsprong schiet.

De intensieve en razendsnelle wedstrijd wordt even onderbroken als De Pagter per ongeluk tegen center Lotanna Nwogbo botst en een zoektocht start naar de verloren lens. Diculescu heeft de scherpste ogen en vindt het kleinood. Even later volgt zijn tweede en laatste driepunter, maar met een stevige dunk op assist van Austin Luke legt Willem Brandwijk de tussenstand vast op 22-20.

Enthousiast publiek

Het enthousiaste publiek reageert blij verrast. De uitstekende oefencampagne van de Groningers en het kleinere jasje van de Hammers beloofden weinig goeds, maar daar hebben de Zwollenaren een ander idee bij. Via driepunters van Jerom Oude Aarninkhof en Echols bereikt de thuisploeg met 32-22 de grootste voorsprong uit de wedstrijd. Met vijf niet-Nederlanders volgt een 0-11 run: Marquis Addison treft twee keer in een enkele aanval, de wat bleke Henry Caruso heeft een sterke drive, en Austin Luke is meerdere malen succesvol. Donar mag met een voorsprong van 37-39 de kleedkamer in, omdat center Lolanna Nwogo zes punten in drie aanvallen bij elkaar sprokkelt.

De pirouette waarmee Addison direct na de rust door de Zwolse verdediging snelt, toont ware klasse. Het Zwolse applaus is meer dan terecht en het gejuich na een hoekje en driepunter van De Pagter is dat ook. Donar neemt vijf punten voorsprong, maar oude vos Noah Dahlman zorgt met twee scores op rij voor een eerste Groninger time out. Met een driepunter van Egekeze en twee vrije worpen van Donte Ingram lijkt succes gegarandeerd, maar een 5-0 run met een 60-58 voorsprong doet dit teniet. De laatste Groninger time out voor de laatste kwartscore brengt ook niet het gewenste succes.

‘No worries’

Leon Williams en Dahlman wisselen driepunters uit, Nwgobo en Bleeker wisselen dunks uit, en als Echols ongestoord mag dribbelen en een driepunter binnen legt, is het ineens 73-67. Thomas Koenis dunkt nog maar eens, maar Echols heeft nog een driepunter in huis. Na een opzettelijke fout van Williams en een zesde teamfout, is het 79-72 met 26 secondes op de klok. “No worries”, brult Nigel van Oostrum. Een vrije lay up en slechte inname van dezelfde Van Oostrum afgestraft met een driepunter van Austin Luke, zorgt toch voor de zorgen. Gelukkig mag Diculescu naar de lijn, maar hij faalt tweemaal. Even gelukkig voor het thuispubliek doet Egekwese het enkele secondes later aan de andere kant ook, zodat de overwinning bij Landstede Hammers terechtkomt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button