KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieZorg & Welzijn

Gemeente maakt investering in bestaanszekerheid, kansengelijkheid en een gezond en actief leven mogelijk

Zwolle – Het huidige systeem voor bestaanszekerheid wordt onwerkbaar, en het college van burgemeester en wethouders werkt aan een vernieuwing. Dat blijkt uit een nota die wethouder Michiel van Willigen stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

In de afgelopen periode is er veel specifieke inzet geweest rond armoede, waaronder corona (TOZO) en energiearmoede (Warm Thuis en Energietoeslag). Het college vindt de meerjarige aanpak belangrijk en heeft dit als zodanig ook opgenomen in de PPN (Perspectief Nota). In de PPN 2024 – 2027 is het thema bestaanszekerheid neergezet als strategisch thema voor de komende jaren. De gemeente sluit hierbij aan bij de Propositie Sociaal Domein. Dat is een beweging met de overtuiging dat een investering in bestaanszekerheid, kansengelijkheid en een gezond en actief leven zal werken als een hefboom.

De laatste jaren hebben de ontwikkelingen in de samenleving als gevolg van corona, stijgende (energie) prijzen en inflatie de urgentie van bestaanszekerheid en de aanpak van financiële problematiek zichtbaarder gemaakt. In de eerste helft 2024 komt Zwolle met een uitwerking op bestaanszekerheid voor de lange termijn; die ze wil uitwerken met de stad via de methodiek opgavegericht werken. Ze zal samen met de stad doelen aan de ambities koppelen.

Inzet

Zwolle zet voor het armoedebeleid de volgende acties op het programma: een plan van aanpak Menselijke Maat, extra capaciteit KlantContactCentrum (KCC), een Opgavemanager Bestaanszekerheid, en extra formatie van dienstverlening en schulddienstverlening (voor beantwoorden van vragen en spreekuren OpOrde).

De inzet in de uitvoering is vooral gericht op het ondersteunen van inwoners met vragen op het gebied van inkomen, regelingen, toeslagen etc. Naast de aandacht voor de digitale toegankelijkheid ziet de gemeente dat persoonlijk contact en inzet nodig is.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button