SportVoetbal

Berkum zaterdag naar onverzettelijk Urk

Zwolle – Berkum speelt zaterdag uit bij Urk en de nummer drie van de Hoofdklasse B weet dat het daar altijd lastig spelen is. Vooral op eigen terrein is Urk een taaie noot, waar al heel wat tegenstanders de tanden stuk op hebben gebeten.

“We weten wat we daar kunnen verwachten, maar we gaan er met een goed gevoel naar toe,” kijkt Berkum-verdediger Jordi Lemmens vooruit. “Het loopt lekker bij ons de laatste weken. We weten waar we het voor doen en we hebben er veel zin in.”

Opgeveerd

Urk startte dit seizoen heel matig en eindigde in de eerste periode als 13e, maar is daarna helemaal opgeveerd. In de tweede periode staat de ploeg van trainer Richard Karrenbelt op een vierde plek, met exact evenveel punten als Berkum maar met een beter doelsaldo. Ook in de laatste competitiewedstrijd liet Urk zien bijzonder sterk te zijn in eigen huis door koploper SC Genemuiden met 3-0 van het veld te blazen. Een fel spelend Urk deelde vanaf de start de lakens uit en gaf Genemuiden vrijwel geen kans om in de wedstrijd te komen. Deze week bereikte Urk de kwartfinale van het toernooi om de Districtsbeker Noord, door eersteklasser SVBO met 0-5 te verslaan. Na zes minuten stond Urk daar al met 0-3 voor door goals van Riekelt Nentjes, Gerrit Tol en Hessel Snoek. Na rust onderstreepten Tol en Klaas Romkes de goede vorm van Urk door nog twee keer te scoren.

Uitstekende serie

Berkum won in september op eigen terrein met 3-0 van Urk, maar dat was in de periode dat Urk in een dip zat en de Zwollenaren een vliegende start kenden. Die werd gevolgd door een mindere fase, maar Berkum heeft na de winterstop weer een uitstekende serie neergezet door de laatste vijf competitieduels te winnen. Vorige week won de ploeg van trainer Arno Hoekstra met 0-1 bij Zuidvogels, waarbij Chris van der Meulen binnen een minuut na de aftrap al scoorde. Ondanks kansen op een hogere score wist Berkum die niet meer te verzilveren, maar de winst kwam vrijwel geen moment in gevaar.

Kwartfinale

De Zwollenaren plaatsten zich deze week met een 1-3 zege bij eersteklasser Heino voor de kwartfinale van de Districtsbeker Oost, waarbij Berkum door Hoeseb Yakob en Mark Bloemendaal al vóór rust op 0-2 kwam. Toen Heino een kwartier voor tijd de aansluitingstreffer scoorde probeerde de thuisclub de gelijkmaker te forceren, maar Chris van der Meulen maakte gebruik van de daarbij ontstane ruimte en besliste de wedstrijd enkele minuten voor het slotsignaal door de 1-3 binnen te schieten.

Berkum kan zaterdag door een overwinning op Urk verdere stappen zetten in de top van de Hoofdklasse B, maar is gewaarschuwd door de sterke resultaten van de polderploeg op eigen terrein. Urk is door de slechte seizoenstart bovendien nog niet helemaal veilig, zodat de Zwollenaren op zware tegenstand kunnen rekenen.
De wedstrijd Urk-Berkum wordt zaterdag geleid door scheidsrechter Jannick van der Laan uit Cuijk, die op Sportpark De Vormt aan de Vormtweg in Urk om 15.00 uur af zal laten trappen.