Nieuws uit Zwolle

Festivalbranche organiseert protestmars ‘Unmute Us!’

Zwolle – Op zaterdag 21 augustus wordt in verschillende Nederlandse steden de protestmars ‘Unmute Us!’ gelopen. De protestmars is ontstaan uit onvrede over alle gecancelde festivals. Ook in Zwolle zal er waarschijnlijk aankomende zaterdag een protestmars plaats gaan vinden. Waar precies is nog onbekend. Meer dan driehonderd partijen uit de evenementenbranche zullen deze mars onderstrepen, samen met de festivalbezoekers.

Tijdens de recente persconferenties kregen festivals wederom geen groen licht om door te gaan, ondanks de belofte dat deze weer konden plaatsvinden wanneer iedereen die dat wil is gevaccineerd. Bij organisatoren en bezoekers maakt teleurstelling plaats voor boosheid en onbegrip. Het gebrek aan evenementen heeft inmiddels een immense en vanuit de overheid niet erkende impact op bezoekers. Een derde van de jongeren meldt een toename van psychische klachten, studenten stellen dat de crisis een (zeer) negatieve invloed op hun studie en productiviteit heeft, het aantal suïcides in de leeftijdsgroep 20-29 jaar is de afgelopen maanden toegenomen en het aantal klachten over jeugdoverlast is gegroeid. De evenementenbranche wil opstaan voor deze doelgroep.

”Met twee maten meten”

Elders in de samenleving lijkt er wel ruimte te zijn voor volle voetbalstadions en kermissen, festivals mogen echter geen doorgang vinden. Dit is sinds het begin van de pandemie vrijwel onveranderd gebleven. Er wordt volgens de organisatie gemeten met twee maten, met als voorlopig overtreffende trap de boodschap dat de Formule 1 in Zandvoort (met een capaciteit van tweederde van 105.000 bezoekers per dag) wél door mag gaan.

Het was de overheid zelf die samen met Fieldlab maandenlang wetenschappelijk onderzoek deed naar de vraag of festivals veilig georganiseerd konden worden. Vele testevenementen later was ‘ja’ de conclusie. Ook praktijkresultaten in het buitenland onderstrepen dat inmiddels: het Amerikaanse megafestival Lollapalooza noteerde slechts 203 besmettingen op 385.000 bezoekers (0,05%), het Servische EXIT kende 1 besmetting op 20.000 internationale bezoekers. Veilig evenementen organiseren kan. De onderzoeken en resultaten zijn een pijnlijke herinnering dat op dit punt niet corona, maar de politiek de veroorzaker is van een festivalloze zomer en onzekere toekomst. ”Met de ‘Unmute Us’ maken we een vuist. We geven een duidelijk signaal af richting Den Haag: zo kan het niet langer, we laten ons niet de mond snoeren. De sector vraagt om een duidelijk toekomstplan, met meetbare afspraken, maar ook om erkenning voor de emotionele gesteldheid van de vele bezoekers en makers die zich niet gehoord voelen. We willen elkaar weer kunnen ontmoeten, weer kunnen lachen en dansen. Bovenal willen we weer vooruit kunnen kijken.”, aldus de organisatie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button