Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Festival Het Tussenland trapt af met spetterende openingsceremonie

Kunst en cultuur zijn eerste levensbehoeften”

ZWOLLE – “Kunst brengt mensen samen, houdt ons een spiegel voor. Kunst geeft normen en waarden door. Zèlf kunst maken zorgt voor zelfvertrouwen en sociaal gedrag, voor focus, nieuwe ideeën en plezier.”

Wie zaterdag en zondag nog naar Festival het Tussenland wil, kan voor het programma kijken op www.festivaltussenland.nl of op de blokkenschema’s op het festivalterrein. Het festival is gratis toegankelijk
Tussenland programma

Kunst in de Kijker & Tussenland! Een festival vol met verrassingen, passie, toneel, muziek en inspirerende verhalen. Wij kunnen niet zonder en moeten dit omarmen. Het is feest in het Terpelkwijkpark. Wat een mooie plek in Zwolle! Dit hele weekend kunnen jullie hiervan genieten, tot aan zondag! Presentatie Mariekus Go Mariekus Go, presentator Kunst in de Kijker

 

Onder grote belangstelling hield Festival het Tussenland gisteren haar openingsceremonie. De gasten werden welkom geheten door festivaldirecteur Rob Bults. Tijdens de openingsceremonie lieten internationale vertellers hun licht schijnen over de centrale vraag van dit festival: welke verhalen moeten er verteld worden in deze tijd, na deze jaren? Volgens de Schotse verteller Daniel Serridge heeft de wereld meer dwaasheid nodig, om samen te lachen om onze eigen onvolkomenheden en om machthebbers de maat te nemen. In een hilarische act liet hij het publiek hun eigen dwaasheid ervaren. Volgens de Brits-Indiase Peter Chand zijn ook onze ‘roots’ heel belangrijk en moeten we die niet vergeten maar in een eigentijds jasje een nieuw leven geven. Hij verzamelde oraal overgeleverde Indiase vertellingen over opoffering en geven, en vertelde die op een backbeat van Urban gemengd met Indiase traditionele melodieën.

Corona-muziekvrienden

De band Badaboom, die de gasten verwelkomde, ontstond tijdens Corona uit een groep muzikale vrienden uit allerlei populaire bands, vanuit de behoefte om samen te zijn, samen te creëren. “Samen genieten van kunst en cultuur hebben we nodig”, zegt Bults. “Dat hebben we de afgelopen twee jaren tijdens de lockdown wel kunnen ervaren. kunst is een perfecte verbinder en trouwens ook een perfect leermiddel”. Hij refereert daarmee aan de vierduizend scholieren die afgelopen week door zijn organisatie op het festivalterrein werden verwelkomd in het kader van Cultuureducatiefestival Woest. “Die duizenden scholieren hebben we laten leren via kunst en beweging. Dat gaat honderd keer sneller, honderd keer beter en met honderd keer meer plezier.”

Zelf vertellen en ademloos luisteren

De openingsceremonie werd afgesloten met de stuiterende, humoristische acrobatiekact van Aramelo, waarna het publiek kon uitstromen naar de voorstellingen die daarna van start gingen. Het was een mooi voorproefje van de rest van het weekeinde. In de grote verteltenten achter het gebouw De Genverberg waren verteltheatervoorstellingen The Seven Shadow Gates van Engelse vertelster Katrice Horsley, Fiesta of Fools van de Schotse verteller Daniel Serridge en De Poppenspeler van Warschau van het Nederlandse muziektrio Wilde Eend. En het publiek kon daar zelf vertellen op het tot theater omgetoverde eilandje in de gracht, onder begeleiding van de Vlaamse vertelster en stand-up comedian Evi Rosiers. Op het grote veld werd verteld door de Engels-Indiase Peter Chand en DJ PKC The First, via een silent disco systeem. Op de circuspiste zag het publiek pure poëzie aan de trapeze door de Argentijn Adriano Cangemi. Op het muziekpodium zorgde het Franse Les Fanflures voor swingplezier en de avond werd stomend afgesloten met funky blazers en vlijmscherpe Nederlandse raps van de achtkoppige band Primaat. Dit smaakt naar meer!

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button