Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Feestelijke start Chagall-expositie in de Sionskerk

Verrassend groot en veelzijdig was de belangstelling woensdagmiddag (29 oktober) voor de officiele opening van de eerste Chagall-expositie in Zwolle. De komende drie weken is het de Sionskerk waar in de kerkzaal onder andere 40 litho’s van de wereldberoemde kunstenaar Marc Chagall te bewonderen zijn. De opening werd verricht door Ralph Keuning, directeur van museum De Fundatie. Ook Wil Snoeijer-Van Luit sprak deze middag, namens het bestuur van de Joodse Gemeente Zwolle.

Veel waarderende woorden waren er van hun kant aan het adres van de initiatiefneemster van de expositie, Sionskerkpredikant dominee Hélène Evers. Keuning concludeerde: ”Het is heel bijzonder dat u, dominee Evers, deze spirituele kunst met deze expositie heeft weten binnen te halen. Chagall heeft Bijbelse verhalen nooit los gelaten”. De tentoonstelling laat de litho’s zien, die de voorstudie vormen voor de 12 ramen in de synagoge van Hadassah Jeuruzalem. Elk raam staat voor een van de 12 stammen van het volk Israel.

Keuning wees in zijn toespraak op het feit dat in de collectie van de Fundatie al heel vroeg ‘een kleine gouache’ van Chagall is opgenomen, daterend uit 1912. Zijn werk laat dan al de eerste trekken zien van het toen opkomende kubisme in de kunst. Ralph Keuning beklemtoonde dat de thematiek in de werken van Chagall doorgaans ‘dorps, heel traditioneel’ is gebleven, ‘herkenbaar en dichtbij de gewone mensen’. Ook haalde Keuning de aan Chagall’s kunst verwante kunst van Picasso aan door Picasso te citeren: ‘Chagall is de enige die echt met kleuren kan omgaan’.

In haar woord van welkom legde dominee Evers het accent op de Joodse wortels in het leven en werk van Chagall. Het is diezelfde Bijbelse bron waaruit ook de Sionskerk anno 2014 put. ‘Want God is een God van nabij’, aldus dominee Evers. ‘Ook wij kunnen niet zonder de Joodse wortels; wortels die de Messias doen oplichten’.

Mevrouw Wil Snoeijer wees erop dat Chagall zijn leven lang deel uitmaakte van een minderheid. ‘In zijn werk bleef Chagall altijd putten uit zijn Joodse achtergrond, met de Bijbel als inspiratiebron. Na de periode, waarin hij de ‘ramen van Hadassah’ maakte, zei Chagall ook dat het was of zijn ouders over zijn schouders meekeken.

De tentoonstelling biedt tevens toepasselijke bijdragen vanuit de Joodse gemeente Zwolle. Vandaar de dank aan de familie Van Vliet. Ook werd er gezongen door het (Joodse) koor Kachol Lawan. Organist Gert Hendriks vertolkte een indrukwekkende variatie op het Joodse lied ‘Hineh ma tov’ (tekst ontleend aan Psalm 133).

Namens de gemeente Zwolle was wethouder Jan Brink vertegenwoordigd.

Ook noemde dominee Evers de sponsors, die de komende weken deze expositie (mede) mogelijk maken: ID Agro Lemelerveld, partner in innovatie / Jac. de Olde Sint Jansklooster, aannemers- en transportbedrijf / Wieten Schoencomfort (Diezerkade) Zwolle /Visscher-Caravelle Genemuiden, wereldwijd met producten en diensten. Ook Hillhout en Bloemenland ‘supporten’ de expositie.

De expositiedagen zijn gedurende de komende weken op de vrijdag en de zaterdag, van 10.30 tot 16.30 uur.

Heel bijzonder wordt de voorstelling in de Sionskerk (aan de Glanerbeek) op zondag 9 november, wanneer de vocalgroep Choral de veel geprezen voorstelling ‘De schilder en de liefde’ uitvoert, gebaseerd op het leven en de liefdes van Chagall en op het Bijbelboek Hooglied. Het is een muzikale raamvertelling rondom één van Chagall’s schilderijen over het Hooglied en het schetst het verhaal, dat in woord en zang zijn kleur en kracht krijgt. De tintelende vreugde, verdriet om verlies en scheiding, maar ook de verraste vreugde om op latere leeftijd weer verliefd te zijn, krijgt allemaal zijn plek. Verder klinken in het verhaal de Joodse wortels van Chagall: Hooglied, rabbijnse woorden en chassidische legenden.

Foto’s Chagall-expositie

Gerelateerde artikelen

Back to top button