Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Feestelijke opening kidstuin Kindermezzo

Door: Marijn Joop

Zwolle – Bij Kindermezzo, onderdeel van Intermezzo nazorgcentrum voor kanker, is zaterdagmiddag de kidstuin geopend. In deze tuin kunnen kinderen, die opgroeien in een omgeving waar kanker speelt, zich uitleven op verschillende speeltoestellen. Zo staat er in de tuin een houten huisje om in te spelen en kan er gehangen worden in de hangmatten.

De nieuwe tuin is onderdeel van Kindermezzo, de kinderafdeling, van het Intermezzo nazorgcentrum voor mensen met kanker. Kindermezzo biedt, aan de Dr. van Thienenweg, een plek aan kinderen die kanker van dichtbij meemaken. Door activiteiten zoals samen koken, knutselen en bijvoorbeeld slootdiertjes bestuderen, krijgen ze de ruimte om op hun eigen manier met kanker bij vader, moeder, broer of zus om te gaan.

De officiële opening van de nieuwe kidstuin werd gedaan door locoburgemeester René de Heer. Hij vind het erg belangrijk dat een plek als deze er is. “Helemaal omdat iedereen op zijn eigen manier omgaat met een heftige en onvoorspelbare ziekte als kanker. Waar de een misschien vooral boos of verdrietig is wil de ander misschien juist veel spelen. En dat kan hier”, volgens de Heer. “Je bent weg van het ziekenhuis in een hele mooie, rustige omgeving en daar kun je even helemaal tot rust komen. Even jezelf zijn.”

Interview met wethouder René de Heer over Kindermezzo

“Kindermezzo is bedoeld voor kinderen die in de situatie zitten waar kanker in hun leven is,” vertelt Kindermezzo manager Corine den Hollander. “Dat kan uiteraard voor het kind zelf zijn, maar veel meer zie je dat vader of moeder kanker heeft en dat de structuur in huis weg is. Uit onderzoek blijkt dat drie op de tien kinderen die in zo’n situatie zit daar uiteindelijk best problemen mee krijgt, en waar dus wat extra’s nodig is dan gebruikelijk wordt geboden.”

Activiteiten

De activiteiten die worden georganiseerd voor deze kinderen zijn onderverdeeld in vier categorieën: met het hoofd; met het hart; met de handen en met elkaar. “Er wordt gekookt, geknutseld uiteraard, ze gaan binnenkort insecten in de sloot ontdekken. Dus eigenlijk best van alles wat”,  aldus den Hollander.

Interview met Corinne den Hollander over Kindermezzo

tekst gaat verder onder de foto

Naast dat gespeeld kan worden is er ook aandacht voor de situatie van het kind, benadrukt Den Hollander: “Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schrijven van een kerstwens en die onderling te delen. Daar staat dan bijvoorbeeld in: ik hoop dat mama met kerst niet zo ziek is. Dus niets therapeutisch, maar wel zo af en toe even aanraken.”

Bij de opening waren namens clownstichting Ziezo twee clowns aanwezig. Deze stichting doet gratis optredens voor kinderen die langdurig ziek zijn en voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. De clowns vermaakten de kinderen met trucjes, grapjes en ballonfiguren.

tekst gaat verder onder de foto

Kindermezzo wordt mogelijk gemaakt door de vrijwilligers die de kinderen begeleiden. Daarbij kwam voor de kidstuin ook wat hulp van buitenaf. Zo zijn de speeltoestellen mede mogelijk gemaakt door sponsoren en lokale ondernemers waaronder de McDonalds. Ook locoburgemeester de Heer vindt dat erg goed om te zien: “Het mooie vind ik van onze stad Zwolle dat er altijd ondernemers zijn die zo’n initiatief ondersteunen. Daarmee krijgt onze stad ook wel weer echt meer kleur op de wangen.”

De activiteiten zijn eens in de twee weken op de woensdag.

Kindermezzo

Gerelateerde artikelen

Back to top button