Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Feestelijke aftrap pilot afval scheiden op school

Zwolle – Op donderdag 15 september is er op basisschool De Saffier in Stadshagen feestelijk gestart met de pilot afval scheiden op school.

ROVA faciliteert basisscholen om als ‘Mooi Schoon-school’ grondstoffen gescheiden in te zamelen. Als tegenprestatie houden de leerlingen een gebied in de omgeving van hun eigen school vrij van zwerfvuil. De komende twee weken zullen er in totaal 13.000 leerlingen en leerkrachten van basisscholen uit 14 ‘Mooi Schoon-gemeenten’ feestelijk van start gaan met afval scheiden en zwerfvuil ruimen op school.

Speciaal contract met wethouder

Speciaal voor de aftrap kwam wethouder Filip van As langs op de basisschool om samen met ROVA en de leerlingen het startsein te geven. De wethouder test de kennis van de leerlingen om te zien of zij bijvoorbeeld weten in welke container een chipszak hoort of hoe lang het duurt voordat een blikje verteerd is. Aansluitend tekenen de leerlingen, leerkrachten en de wethouder het contract, waarmee iedereen verklaart zich in te zetten om zwerfvuil tegen te gaan en het afval voortaan goed te scheiden.

Jong geleerd is duurzaam gedaan

Alle deelnemende scholen aan de pilot ontvangen het startpakket met voorlichtingsmaterialen en een educatieve video over de verschillende soorten afval en hoe deze worden gerecycled en hergebruikt. De scholen krijgen ook de benodigde containers om het afval te scheiden. Deelnemende scholen zijn te herkennen aan het gevelschildje aan de muur met ‘Onze school is Supporter van Mooi Schoon’.

Op weg naar de circulaire economie

Voor deze pilot is groot enthousiasme onder de basisscholen in de ROVA Mooi Schoon-gemeenten; maar liefst 78 basisscholen doen mee. De pilot is een initiatief om kinderen van jongs af aan te leren dat het vanzelfsprekend is om afval te scheiden en geen zwerfvuil op straat achter te laten. ROVA ziet educatie als een belangrijk instrument in de omslag naar een circulaire economie. Veel scholen zetten zich al actief in en sommigen hebben de ambitie om een afvalvrije school te zijn. In deze pilot werken de gemeenten, ROVA en de scholen samen om dit te verwezenlijken.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button