Carnaval 2020Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Feestelijk en veilig carnaval vieren

Zwolle – Vanaf vrijdag 21 februari is het in veel plaatsen weer tijd voor gezelligheid, want het is carnaval! In onze regio zijn er maar liefst zeventien optochten. Feesten, verkleden, versieren, alcoholgebruik en veiligheid gaan niet altijd hand in hand. Daarom deelt Brandweer IJsselland enkele tips om er een gezellig en veilig carnaval van te maken.

Het beste kostuum is een veilig kostuum dat niet snel vlam vat. De snelheid waarmee je kleding in brand vliegt en vlammen zich over de kleding verspreiden is onder andere afhankelijk van samenstelling van vezels en structuur van de stof. Goed om te weten als je je eigen outfit gaat maken.

Paniek tijdens carnaval, wat te doen?

Tijdens carnaval zijn er veel mensen tegelijk op een kleine oppervlakte. Er kan paniek uitbreken. Bijvoorbeeld als iedereen zo snel mogelijk een gebouw of terrein moet verlaten. Mensen kunnen schrikken en in de verdrukking komen. Kijk daarom altijd waar de nooduitgangen zijn, zodat je weet welke kant je op moet als er iets gebeurt. Let ook op de bewegwijzering en EHBO-posten.

Alcoholvergiftiging?

Wees alert op mensen met een drankje teveel op. Bel direct 1-1-2 als iemand niet reageert op aanspreken en voorzichtig schudden aan de schouders. Vraag daarnaast meer informatie aan bekenden van het slachtoffer. Probeer afkoeling te vermijden en bescherm het slachtoffer met een (isolatie)deken. Leg een slapend of bewusteloos slachtoffer bij voorkeur op zijn zij (stabiele zijligging), omdat er kans is op braken en controleer regelmatig de ademhaling

Op de pagina https://www.vrijsselland.nl/veilig-leven/een-feestelijk-en-veilig-carnaval/ lees je alle tips nog eens na. Daar kun je ook vinden waar en wanneer de optochten in onze regio zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button