Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Feest! Schoolontbijt in het stadhuis

"Eten met uitzicht op de Peperbus"

Zwolle – Voor kinderen uit groep 8 van basisschool Het Carillon uit Holtenbroek begon deze ochtend bijzonder. Zij mochten ontbijten met wethouder Michiel van Willigen in het kader van het Nationaal schoolontbijt. Met uitzicht op de Fundatie en de Peperbus genoten zij, in de vernieuwde vergaderzaal, van een gezamenlijk ontbijt.

Door: Chantal Kuipers

Ontbijten in het stadhuis

Dertig uitgelaten kinderen, twee juffen en drie lange tafels vol met mandjes brood en pakken melk. Het is een drukte van belang in het Stadhuis.” Thuis ontbijt ik nooit. Behalve als mijn moeder kijkt, dan moet ik wel. Ik wil liever chocolade, maar ze zegt dat je daar dik van wordt.” Een meisje belegt haar boterham met kaas en komkommer.” Eigenlijk is het veel gezelliger om hier te ontbijten dan thuis. Leuk met je eigen vrienden en geen ouders die chagrijnig zijn.” De kinderen uit de klas zijn het eens. Samen eten is veel gezelliger en dat het gezond is, is mooi meegenomen.

Thuis ontbijt ik nooit. Behalve als mijn moeder kijkt, dan moet ik wel. Ik wil liever chocolade, maar ze zegt dat je daar dik van wordt.

 

Vragenvuur

Michiel van Willigen, wethouder Onderwijs, opende het schoolontbijt. Na een uitleg waarom het van belang is om gezond te eten in de ochtend mochten de kinderen vragen stellen aan Michiel. De vragen varieerden van “heeft u een huisdier tot wat eet u zelf graag bij het ontbijt.” De wethouder gaf geduldig antwoord op alle vragen en schoof daarna aan om samen met de kinderen te genieten van yoghurt, fruit en thee.

Nationaal schoolontbijt

Aan het landelijke ontbijtevenement doen een half miljoen kinderen op 2.500 basisscholen en 275 burgemeesters en/of wethouders mee. Het gezonde ontbijt is uitgebreid volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf. Dit bestaat uit volkorenbrood, tarwebolletjes, krentenbollen, halvarine, 30+ kaas, aardbeienjam, fruit/groentespread, halfvolle melk, halfvolle yoghurt, cruesli, thee, komkommers en appels. Voor kinderen met een glutenovergevoeligheid zitten er glutenvrije crackers in het pakket.

Kinderpostzegels

Het Nationaal Schoolontbijt draagt dit jaar het thema ‘Een feestje voor iedereen!’, omdat het een feest voor de héle school is. Het goede doel van dit jaar is Stichting Kinderpostzegels. Kinderpostzegels helpt kwetsbare kinderen met steun aan allerlei projecten. Één van die projecten is het organiseren van inclusieve klassenfeestjes. Met steun van Kinderpostzegels heeft Universitair Hoofddocent Laura Batstra van Rijksuniversiteit Groningen het afgelopen schooljaar  onderzoek gedaan naar verjaardagsfeestjes voor de hele klas op basis van 12 pilotfeestjes en interviews met ouders en leerkrachten.

 Kosten ontbijt, 126 euro, gedoneerd

Met de resultaten daarvan stelde Laura een Handboek Klassenfeestjes op dat gepresenteerd wordt bij de opening van het ontbijt.  Bij de Burgemeestersontbijtjes betalen burgemeesters symbolisch voor hun ontbijt met een donatie aan de stichting Kinderpostzegels. In Zwolle “betaalde” Michiel van Willigen €126,- euro aan de stichting.

Online Handboek Klassenfeestjes

Back 2 school

Na een goed ontbijt en het doorknippen van een lintje om de nieuwe vergaderzaal te openen was het tijd om vol energie terug te fietsen naar school. En na zo’n goede start van de ochtend was dat geen enkel probleem.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button