KabelkrantNieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

eBike-onderdelen en handleidingen beschikbaar voor vakscholen

Zwolle – Twaalf Nederlandse scholen met opleidingen tot fietstechnicus ontvangen materialen en kennis van Bosch ebike systems om studenten te ondersteunen.

Met de stijgende verkoop van elektrische fietsen en het feit dat ze steeds geavanceerder worden, groeit tegenwoordig ook de roep om eBike-vakspecialisten. Om te leren werken met elektrische fietssystemen hebben studenten fietstechniek niet alleen toegang tot moderne producten nodig, maar ook de kennis waarmee ze systemen kunnen begrijpen en doorgronden.

Daarom overhandigt Bosch eBike Systems vandaag binnen een nieuw pilotproject eBike-systeemonderdelen en -kennis aan twaalf fietsvakopleidingen door heel Nederland. De pakketten bestaan uit diagnosetools, boordcomputers, accu’s, opladers, drive units, snelheidssensoren, kabels en bijbehorende opleidingsdocumenten. Zo kunnen de scholen hun studenten een moderne opleiding bieden die ingericht is op de huidige omstandigheden en hen klaarstoomt voor toekomstige ontwikkelingen.

De twaalf Nederlandse vakscholen die meedoen binnen dit pilotproject zijn het ROC Mondriaan, het Rijn IJssel College, het MBO Amersfoort, het ROC van Twente, het Noorderpoort College, het Deltion College, het MBO College Westpoort, het Koning Willem 1 College, het ROC Horizon College, Innovam TWA, Aventus en IBKI Examencentrum Innovam.

Praktisch inzicht en systeemkennis

Bij de opleiding fietstechnicus op het Koning Willem 1 College, een van de deelnemende scholen, zijn ze erg blij met de Bosch-componenten én de bijbehorende systeemdocumentatie die ze vandaag officieel overhandigd krijgen. Als studenten willen leren hoe ze problemen met elektrische fietsen kunnen oplossen, moeten ze namelijk in de eerste plaats toegang hebben tot moderne producten, computersystemen en tools om mee te oefenen. Maar hoewel ze daarmee op praktisch niveau leren om reparaties uit te voeren, mist vaak voor hen de context van hoe een onderdeel functioneert binnen het eBike-systeem. Hierdoor kunnen ze de oorsprong van het probleem vaak niet goed aanpakken en kan het probleem blijven terugkeren.

Niels van Cranenbroek, docent tweewielertechniek bij het Koning Willem 1 College: “Het is belangrijk voor onze studenten fietstechniek dat ze over de functie van onderdelen leren, zodat ze een systeem als geheel kunnen begrijpen. Ze moeten weten waarom ze iets vervangen, niet alleen hoe.”

“Ze moeten weten waarom ze iets vervangen, niet alleen hoe.” Niels van Cranenbroek, docent tweewielertechniek

 

“Dankzij de duidelijke handleidingen kunnen onze studenten stappen volgen die hen uitleggen hoe een onderdeel is opgebouwd en waarom het ene onderdeel essentieel is voor de werking van de rest. Met de componenten, tools en kennis van Bosch eBike Systems kunnen onze studenten straks volledige fietssystemen uitlezen en begrijpen, wat erg waardevol is voor hun ontwikkeling als fietstechnici van de toekomst.”

Armin Harttig, Head of Sales and Service bij Bosch eBike Systems, voegt toe: “Bij Bosch eBike Systems zijn we continu bezig met het optimaliseren van onze producten, zodat we voor al onze componenten een hoge kwaliteit kunnen garanderen. Om ervoor te zorgen dat fietsretailers en -specialisten deze kwaliteitsbelofte ook in de toekomst hoog kunnen houden, is het belangrijk om tijdens hun opleiding hier al op aan te sturen. We zijn verheugd dat we de Nederlandse vakscholen hierbij als betrouwbare partner kunnen ondersteunen.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button