Nieuws uit ZwolleSportVolleybalVoorpagina

Oranje verliest ook tweede oefenduel van Estland

11 mei 2015 – Nederland heeft maandagavond ook het tweede oefenduel van Estland verloren. Oranje ging in het Landstede Sportcentrum in Zwolle met 3-0 tegen onder. Dinsdag oefenen Nederland en Estland voor de derde en laatste keer tegen elkaar, in een besloten setting op Papendal.

Bondscoach Gido Vermeulen had zijn basisopstelling ten opzichte van de eerste oefenwedstrijd in Wijchen op twee posities gewijzigd. Spelverdeler Nimir Abdelaziz begon voor Yannick van Harskamp terwijl middenblokkeerder Bas van Bemmelen mocht starten ten koste van Thomas Koelewijn. Niels Klapwijk (diagonaal), Jeroen Rauwerdink en Dick Kooy (passer/lopers), Rob Bontje (midden) en Gijs Jorna (libero) complementeerden het zevental.

Van Bemmelen bewees snel zijn waarde door Oranje met twee opeenvolgende aces op een 3-1 voorsprong te zetten. Deze voorsprong was echter van korte duur, want Estland sloeg halverwege de set een gat van vier punten (16-12). Vermeulen bracht Kay van Dijk en Yannick van Harskamp in het veld voor Klapwijk en Abdelaziz, maar toen ze op 22-16 voor Estland het veld weer verlieten, was de achterstand opgelopen tot zes punten. Na een ace van Oliver Venno en een killblock van Andri Aganits won Estland de eerste set met 25-16.

Bondscoach Vermeulen gooide het roer om in set twee en liet Van Dijk en Koelewijn starten ten koste van Klapwijk en Bontje. Van Dijk begon sterk aan de set en kwam tot enkele mooie en harde aanvallende scores. Ook Kooy maakte indruk met een paar snoeiharde smashes op pipe. Het was echter Estland dat opnieuw afstand nam, mede dankzij de uitblinkende Robert Täht. De passer/loper sloeg volledig vrijgespeeld Jorna hard in het gezicht, waardoor de Nederlandse libero zelfs het veld moest verlaten en werd vervangen door Dirk Sparidans. De aanvallen van Oranje strandden steeds vaker in het Baltische blok en Estland won vervolgens eenvoudig de set met 25-15.

Jelte Maan, die aan het einde van de tweede set was ingewisseld voor Rauwerdink, begon aan de derde set net als middenman Jasper Diefenbach. Van Harskamp mocht het spel verdelen en ook Jorna kon weer starten. Oranje kwam op een 11-10 voorsprong na een mooi blok van Diefenbach maar keek in de tweede technische time-out toch weer tegen een achterstand aan (16-14).

Estland bouwde de voorsprong van twee punten uit en kreeg op 24-20 het eerste matchpoint. Koelewijn stelde de nederlaag van Oranje nog even uit met een killblock maar na een foutservice van Kooy won Estland de derde set met 25-21 en daarmee de wedstrijd met 3-0.

Vermeulen en zijn collega Creţu besloten in goed overleg nog een officieuze vierde set te spelen hetgeen met luid applaus werd verwelkomd door het publiek in Zwolle. Passer/loper Maarten van Garderen mocht beginnen aan set vier, samen met Maan, Van Harskamp, Klapwijk, Diefenbach, Bontje en Sparidans.

Oranje was vastbesloten af te sluiten met setwinst en had daar ook kansen toe. In de tweede technische time-out leidde de ploeg van coach Vermeulen met 16-14 maar boven de twintig punten was Estland net iets gelukkiger. Een ace via de netband leverde de bezoekers ook de vierde set op (27-25).