Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Expositie ‘Walls of Fame’ brengt generatie Zwolse graffiti artiesten bij elkaar

Zwolle – Vanuit het thema ‘History of Culture’ licht Stadkamer komend jaar spraakmakende periodes in de cultuurhistorie uit. De expo ‘Walls of Fame – oldschool graffiti in Zwolle’ vormt hierbij de start.

Deze eerste lichting graffiti artiesten in de jaren 80 en 90 in Zwolle baande de weg vrij voor de inmiddels breed geaccepteerde en gewilde street art in de stad. Van de stickers op lantaarnpalen tot het dak van het busstation. Zaterdagmiddag werd de expo officieel geopend door wethouder Klaas Sloots van de gemeente Zwolle. De expositie is in augustus tijdens openingsuren gratis te bezoeken in Stadkamer Centrum.

Graffiti heeft in Zwolle een rijke historie, voor een middelgrote stad heeft het een flink aantal grote en invloedrijke artiesten voortgebracht. In de ‘Walls of Fame’ expositie nemen we je graag mee in de begintijd van deze rebelse kunstvorm in de jaren tachtig. Van de eerste tags van punkband De Vopo’s, via de graffiti-schrijvende PEC supporters en de vele masterpieces in ‘de oude fabriek’, naar het begin van de jaren 90 toen de betonnen muur rondom de parkeerplaats van de oude Hedon dienst deed als de graffiti Hall of Fame.

De expositie geeft een uniek overzicht van de werkwijze en de subcultuur van oldschool graffiti artiesten in Zwolle in de jaren 80 en 90. Vanuit het privé archief van graffiti kunstenaar Stefan Alberts, aangevuld met collecties van andere Zwolse graffiti kunstenaars, duik je in de materialen, schetsen en graffiti-locaties van Zwolle.

Van 1 augustus tot 30 september kan je de expositie tijdens openingstijden gratis bekijken bij Stadkamer Centrum. Naast graffiti uit de jaren 80 en 90 exposeren ook hedendaagse straatkunstenaars, de straatkabouter en Tanukie in het pand. De komende weken organiseren we ook diverse activiteiten op het gebied van street art. Kijk op www.stadkamer.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button