Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleRondje CultuurVideo NieuwsVoorpagina

Explosief pamflet en theatraal leven: de tentoonstelling over Joan Derk van der Capellen in Museum ANNO

Rondje Cultuur #1 - 2024

Zwolle – Zwolle krijgt een unieke kans om kennis te maken met een van de meest spraakmakende figuren uit de Nederlandse geschiedenis: Joan Derk van der Capellen tot den Pol. De Zwolse patriottenleider, die in 1781 het revolutionaire pamflet Aan het Volk van Nederland schreef, staat centraal in een nieuwe expositie bij Museum ANNO. De tentoonstelling, getiteld Joan Derk – Controversieel | Theatraal | Explosief, laat zien wie Joan Derk was, wat hij deed en waarom hij nog steeds relevant is.

De bezoekers kunnen zich onderdompelen in het leven en de erfenis van Joan Derk, die na zijn dood werd vereerd met lofzangen, een grafmonument en een beeldengroep. Ze kunnen luisteren naar zijn stem in een hoorspel, zijn gezicht bewonderen in fotoportretten en bijzondere objecten uit zijn tijd bekijken, zoals spotprenten en zilverwerk. Ook kunnen ze meer te weten komen over de mysterieuze grafstukken die bij zijn tombe werden gevonden.

De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen Stadsmuseum ANNO, de Gemeente Zwolle en verschillende partners, waaronder Cibap en de Overijsselacademie. Het is de bedoeling dat de tentoonstelling de aanzet geeft voor een breder onderzoek naar Joan Derk en zijn betekenis voor onze democratie.

De tentoonstelling, die is samengesteld door historicus Lucia de Vries, is te zien van 12 januari tot 8 april 2024 in het Drostenhuis, Museum ANNO, aan de Melkmarkt in Zwolle.

Museum ANNO website

Gerelateerde artikelen

Back to top button