Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Vleugel van de glazen engel in de lappenmand

Zwolle – De glazen engel, het groene glazen beeld op de Grote Markt in Zwolle, is ‘geblesseerd’. De punt van de rechtervleugel is losgeraakt. Daarom waren maandagochtend de makers van het beeld,  Claas Westerhof en Frans van Dungen,  druk in de weer om het ‘los fladderende’ beeld  te repareren.

Claas Westerhof: “We hebben ongeveer 10 jaar geleden de glazen engel gemaakt door bijna 340 lagen glas op elkaar te plakken met UV-lijm.” Met die zelfde lijmsoort wordt nu ook de reparatie uitgevoerd. Het is overigens één van de weinige keren dat het beeld moet worden opgelapt met een reparatieklus. “We hoefden niet zo vaak naar Zwolle terug voor reparaties. Wel komen we ieder jaar langs om het beeld van top tot teen schoon te maken.”

Voor Claas Westerhof is het geen straf om weer in Zwolle te zijn: “Het leuke aan terugkomen bij de glazen engel is dat ik zelf ben ingescand als model voor het beeld. Het beeld is precies anderhalf keer zo groot als mij.”

De maker is helemaal opgetogen als hij hoort dat zijn glazen engel het beginpunt wordt van het nieuwe Engelenpad. Dit pad zal in de toekomst het centrum van Zwolle verbinden met het Engelse Werk. Wandelaars gaan van de Grote Kerk, langs de grachten en over de nieuwe stationspasserelle naar Hanzeplein, Windesheim en het Engelse Werk. Elke 250 meter moet er door ‘placemaking’ iets bijzonders te zien of beleven zijn, zoals horeca, kunstwerken, evenementen of iconische bruggen en pleinen. Het Engelenpad vormt straks de levensader van Spoorzone-Hanzeland.

De glazen engel is het glazen gestalte van de Aartsengel Michaël gecreëerd door kunstenaar Herman Lamers. De aartsengel is beeldbepalend voor de geschiedenis van Zwolle. Enkele tientallen meters hoger, op de naastgelegen Grote Kerk, bevindt zich ook een bronzen sculptuur van een Michaël, dit keer aanvliegend en met getrokken zwaard. Kunstenaar Herman Lamers, de bedenker van de glazen engel, exposeert ook nu weer met een beeld in de beeldentuin van landgoed Anningahof aan de noordkant van de stad bij de Vecht.

Gerelateerde artikelen

Back to top button