Jasper Rietman

Datum

jun 07 2023
Expired!

Tijd

20:00 - 21:15

Nieuwe Fraterhuis Talks over ‘show don’t tell: worldbuilding en vertellen met beeld

De Fraterhuis Talk op woensdagavond 7 juni staat in het teken van vertellen met beeld. Aan de hand van films, tv-series en geïllustreerde boeken laat illustrator Jasper Rietman zien hoe makers hun wereld neerzetten. Daarnaast laat hij zien hoe dit maakproces er in zijn eigen werk uitziet en hoe hij ervoor zorgt dat tekst en beeld elkaar versterken.

Show, don’t tell: worldbuilding en vertellen met beeld

Het principe ‘show, don’t tell’ is één van de belangrijkste verteltechnieken om informatie op een effectieve en organische manier over te brengen aan de lezer of kijker. Maar hoe zit dat bij ‘worldbuilding’, het overtuigend neerzetten van een nog onbekende, fictieve wereld? En hoe kun je het hebben over maatschappelijk relevante thema’s zonder de lezer of kijker teveel bij de hand te nemen?

Aan de hand van films als Mad Max: Fury Road, Avatar, Inception en Godzilla (2014), tv-series als The Last of Us en The Leftovers en de geïllustreerde boeken van Simon Stalenhag laat illustrator Jasper Rietman zien hoe makers hun werelden overtuigend (en soms minder overtuigend) neerzetten. Daarnaast laat hij zien hoe dit maakproces er in zijn eigen werk uitziet en hoe hij ervoor zorgt dat tekst en beeld elkaar versterken.

Jasper Rietman is een redactioneel illustrator met een voorliefde voor handgemaakte tekeningen. Zijn illustraties verschenen in The New York Times, The Guardian, Variety, De Standaard en de Volkskrant. Daarnaast werkt hij momenteel aan een eigen boek.

Fraterhuis Talks

Filmtheater Fraterhuis presenteert sinds 2022 de Fraterhuis Talks. Korte lezingen over maatschappelijke thema’s in de cinema en beeldcultuur door wisselende gastsprekers. De Fraterhuis Talks vinden iedere eerste woensdagavond van de maand plaats van 20.00 tot 21.15 uur in het Fraterhuis. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om na te borrelen en praten. De entree van 5 euro is inclusief een kaartje voor een filmvoorstelling naar keuze in het Fraterhuis.

Beeldbepalend

Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast is er de Fraterhuis Academie; het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

The event is finished.

Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren