Okki Poortvliet

Datum

apr 05 2023
Expired!

Tijd

20:00

Nieuwe Fraterhuis Talks over dieren in (documentaire)film

De Fraterhuis Talk op woensdagavond 5 april staat in het teken van dieren in (documentaire)film. Filmmaker en student Filosofie Okki Poortvliet is deze keer te gast en zij zal hierover vertellen naar aanleiding van haar nieuwe filmonderzoek.

Dieren in (documentaire)film

Het eerste filmbeeld ooit was een man op een paard. Dieren spelen een grote rol in films en in de ontwikkeling van film. En wat voor rol spelen dieren? Als beste vriend, als vijand, als metafoor of toch als hoofdrolspeler? En wat zegt de manier waarop we dieren laten zien in film vervolgens over onze relatie met dieren?

Documentairemaker en student Filosofie Okki Poortvliet is een nieuw filmonderzoek gestart naar hoe niet-antropocentrische films als Cow en Gunda bijvoorbeeld, pogen een verhaal vanuit dieren te vertellen. Deze films, en de eventuele weerstand die ze oproepen, confronteren ons met hoe we dieren altijd hebben gefilmd.

Okki Poortvliet (1999) is filmmaker, tekenaar, beeldend kunstenaar en student filosofie. In 2021 studeerde ze af aan kunstacademie Minerva met documentairefilm IJswee. Inmiddels staan er vier nieuwe korte films op haar naam, gemaakt voor de NTR. Op dit moment is ze naast de studie Filosofie bezig met film en theater project De Vlaggenhijsers en een filminstallatie voor kunstbiënnale Into Nature.

Fraterhuis Talks

Filmtheater Fraterhuis presenteert sinds 2022 de Fraterhuis Talks. Korte lezingen over maatschappelijke thema’s in de cinema en beeldcultuur door wisselende gastsprekers. De Fraterhuis Talks vinden iedere eerste woensdagavond van de maand plaats van 20.00 tot 21.15 uur in het Fraterhuis. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om na te borrelen en praten. De entree van 5 euro is inclusief een kaartje voor een filmvoorstelling naar keuze in het Fraterhuis.

Fraterhuis Academie

Ook is er de Fraterhuis Academie. Dit is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis. waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. De activiteiten worden doorgaans gegeven in het Filmtheater Fraterhuis, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle.

Beeldbepalend

Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis bovendien een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast is er de Fraterhuis Academie; het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

The event is finished.

Back to top button