La noche eterna in Odeon

La noche eterna is een nieuwe voorstelling van SAMIR CALIXTO en ENSEMBLE BLACK PENCIL
over de menselijke fascinatie voor de nacht.

Op 16 februari 2023 gaat de voorstelling LA NOCHE ETERNA in première in Schouwburg Odeon in Zwolle, de stad waar de nieuwe dansorganisatie Matter Affects gevestigd is. Het is een bijzondere samenwerking tussen het virtuoze ensemble Black Pencil en de Braziliaanse choreograaf Samir Calixto. Het gaat vooral over de menselijke fascinatie voor de nacht.

Mysterie van de nacht

Het mysterie dat de nacht omgeeft en de verbeelding daarvan door de eeuwen heen is het vertrekpunt van de voorstelling LA NOCHE ETERNA (De eeuwige nacht). De afwisseling van licht en donker in de natuur heeft mensen altijd al gefascineerd. Het is een voorbeeld van de wens om de wereld om ons heen te begrijpen en inzicht te krijgen in de wetten waaraan deze onderworpen is.

De nacht is het domein van het onbekende, de bezinning en de dromen. Evenals het -letterlijk en figuurlijk- in het duister tasten. De verdringing van de nacht als deel van ons bestaan verstoort een balans, want we hebben het donker nodig om het licht te kunnen zien.

Rode draden

In LA NOCHE ETERNA komen twee rode draden in het werk van Samir Calixto samen. En wel de fascinatie voor kunstwerken die onze omgang met universele vragen verdiepen, en zijn expertise in de wisselwerking tussen muziek en dans. Voor dit laatste heeft hij in Black Pencil een perfecte partner gevonden. Het ensemble staat bekend om zijn originaliteit en nieuwsgierigheid. Daarbij worden moeiteloos de grenzen tussen muzikale stijlen en tijdperken overgestoken. In LA NOCHE ETERNA worden anonieme werken uit de barok verrassend verbonden met hedendaagse componisten als Louis Aguirre en Wim Henderickx.

Na de try-out in Schouwburg De Lawei in Drachten en de première in Schouwburg Odeon volgt een
Nederlandse tournee tot mei 2023. Vanaf het begin af aan is het publiek in Zwolle in een zgn. resonantiegroep actief bij het creatieproces betrokken. Met deze pilot experimenteert Matter Affects met een nieuwe vorm om de dialoog tussen de makers en het publiek te intensiveren.

Credits

Concept, choreografie, licht, decor en kostuums: Samir Calixto
Live muziek: Ensemble Black Pencil – Jorge Isaac (blokfluit), Matthijs Koene (panfluit),
Esra Pehlivanli (altviool), Marko Kassl (accordeon & amp), Enric Monfort (slagwerk)
Performers: Quentin Roger & Erika Poletto

The event is finished.

Back to top button