© RTV Focus Zwolle

Datum

jun 24 2022
Expired!

Tijd

18:00

Kosten

€5,00

Het koloniale verleden heeft nog steeds invloed, Henna Goudzand Nahar gaat in gesprek

Zwolle – Henna Goudzand Nahar, schrijver van het geprezen boek –De geur van bruine bonen– komt naar Stadkamer Centrum om te praten over hoe het is om te leven in een multiculturele samenleving. Ze gaat in op hoe het slavernijverleden nu nog steeds invloed heeft en hoe het is om op te groeien in twee culturen. Op 24 juni wordt er vanaf 18:00 uur tijdens een maaltijd een gesprek gevoerd over dit onderwerp, vervolgens zal Henna een lezing geven.

Doordat vijfenveertig jaar geleden Surinamers hun Nederlandse paspoort alleen konden behouden als ze naar Nederland zouden verhuizen, vertrokken velen als kind met het gezin naar Nederland. In Henna’s roman: De geur van bruine bonen -deels gebaseerd uit eigen ervaringen en uit die van gelijkgestemden uit haar omgeving- gaat het over hoe het is om op te groeien in twee culturen en over wat de invloeden van de slavernij op huidige nakomelingen uit die periode zijn.

Geschiedenis

De eeuwenlange relatie tussen Nederland en Suriname is een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis. Toch hebben we het er in Zwolle nog niet vaak over gehad. Wat houdt deze relatie in? In welk licht moet de slavernijgeschiedenis tussen de twee landen gezien worden? En hoe verliep de integratie van Surinamers in Nederland? Verschilt die met andere groepen uit Nederlandse ex-koloniën, zoals de Molukkers en de Indische-Nederlanders?

“(… )De geur van bruine bonen wroet nog het diepst in de psychologie van een Surinaams gezin in Nederland; zij (Henna Goudzand Nahar) laat op tal van bladzijden zien hoezeer de slavernijgeschiedenis ook in een moderne setting kan doorwerken. Intussen passeren tal van zaken die kenmerkend zijn voor mensen die een andere cultuur met zich meedragen.”

(Michiel van Kempen, hoogleraar Caribische literatuur aan de Universiteit van Amsterdam.)

Studenten

Vooraf aan de lezing (vanaf 18:00) wordt een warme maaltijd (bruine bonen met rijst) geserveerd en zal er een gesprek plaatsvinden tussen Henna en belangstellenden uit Zwolle. Voor studenten is de maaltijd op vertoon van een studentenkaart gratis. De avond staat in het teken van ontmoeten en het toegankelijk maken van deze onderwerpen.

De lezing is gratis te bezoeken en het is niet noodzakelijk om het boek (De geur van bruine bonen) te hebben gelezen. Deelnemers kunnen zich aanmelden via stadkamer.nl, hier moet aangegeven worden of er wel of niet wordt meegegeten.
De maaltijd kost 5 euro, voor studenten is hij gratis.

The event is finished.

Back to top button