Herfstkleuren door Metamorphoses bij Stadsfestival

De klarinet en de altviool – het is een onalledaagse maar aantrekkelijke combinatie!

De twee instrumenten ontmoeten elkaar in hun brede, zinnenstrelende toonbereik en zingen samen in een rijke, fluweelzachte altstem. De klarinet staat er vaak om bekend dramatische rollen aan te nemen – van uitbundig en speels tot melodramatisch en bitterzoet. De zwoele altviool past voortreffelijk bij de klarinet, soms met een weelderig vibrato, dan weer met strakke toon – of ook door dubbelgrepen te gebruiken, waarmee de altviool meer dan één noot tegelijk kan spelen.

Op 3 september delen twee van de drie leden van Metamorphoses, namelijk Jean Johnson (klarinet) en Roeland Jagers (altviool) deze herfsttinten met iedereen en laten zij de kleuren horen waartoe hun instrumenten zo prachtig in staat zijn.

Programma: werken van Rebecca Clarke, Bach/Kodály, James MacMillan en Gordon Jacob

Metamorphoses

Metamorphoses is een sprankelend, ongewoon en uitdagend nieuw ensemble, opgericht door topmusici uit drie verschillende landen – Jean Johnson (klarinet), Roeland Jagers (altviool) en Ilona Timchenko (piano). Al direct werd het trio uitgenodigd door podia in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Hoewel de basis van het repertoire voor deze bezetting gevormd wordt door werken als Mozarts Kegelstatt Trio, treden de musici op in uiteenlopende combinaties, en zijn ze ook warme pleitbezorgers van hedendaagse muziek. De eerste compositieopdrachten zijn reeds door Metamorphoses uitgegeven; werken van Theo Loevendie en Marcus Blunt zijn inmiddels in première gebracht, en een spannend nieuw trio van de hand van José Luis Greco zal zijn wereldpremière dit najaar in het Verenigd Koninkrijk beleven. In 2017 verscheen een debuutalbum, dat in de internationale pers zeer lovend werd ontvangen.

De keuze voor de naam van het trio is geïnspireerd vanuit verschillende invalshoeken. De drie instrumenten zijn ondanks hun grote onderlinge verschillen in staat om op een unieke manier met elkaar te versmelten; de musici vinden hun klankidioom als het ware opnieuw uit, en ondergaan bij het opgaan in hun gezamenlijke, rijke mengklank een artistieke gedaanteverwisseling. Het idee van de gedaanteverwisseling is ook het centrale thema van Metamorphoses – het beroemde werk van de Romeinse dichter Ovidius. Deze kunstige aaneenrijging van mythologische sprookjes is op zijn beurt een knipoog naar een van onze lievelingswerken in deze bezetting: Schumanns Märchenerzählungen.

Jean Johnson

Jean Johnson (klarinet) is een internationaal veelgevraagd kamermusicus. Ze treedt op in de belangrijkste zalen ter wereld, zoals het Concertgebouw, Carnegie Hall, Palais des Beaux-Arts en Esplanade (Singapore). Als soliste vertolkte ze klarinetconcerten met de Singapore Symphony, de Wuhan Symphony (China) en het Meadows Chamber Orchestra in Schotland. Naast haar activiteiten als lid van het kamermuziekensemble Daniel’s Beard in Glasgow speelt Jean regelmatig in duoverband met haar echtgenoot, pianist Steven Osborne; gezamenlijk traden ze op in het Verenigd Koninkrijk, Europa en de Verenigde Staten. Jean is actief op prominente kamermuziekfestivals als Mostly Mozart in New York City, Spannungen Heimbach en Schwetzingen (Duitsland), Prussia Cove, Huddersfield Contemporary Music, St. Magnus, Sound en Bath Music (VK), en Hindsgavl (Denemarken).

Roeland Jagers

Roeland Jagers is altviolist, kamermusicus en oprichter van het Rubens Quartet, laureaat van diverse internationale concoursen, waaronder Eindhoven (Tromp 2004), Praag (2005) en Graz (2006). Na studies in Amsterdam en Berlijn trad het kwartet gedurende zestien seizoenen veelvuldig op in Europa, de Verenigde Staten en Israel. Roeland treedt regelmatig op in belangrijke zalen als het Concertgebouw te Amsterdam, de Tonhalle Zürich, het Konzerthaus in Wenen en de Philharmonie in Berlijn. Bovendien is hij frequent te gast op internationale festivals als Mecklenburg Vorpommern en Schleswig Holstein (Duitsland), Larzac (Frankrijk), Kuhmo (Finland), El Paso Pro Musica, Sitka Music Festival en Indiana University Summer Music Festival (VS). Roeland is aanvoerder altviool in het Noord Nederlands Orkest. Hij bespeelt een Giovanni Pistucci altviool, die hem ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Ilona Timchenko

De op de Krim geboren Ilona Timchenko won in 2007 de eerste prijs in de Third Abstract Securities Landor Competition waardoor ze een platencontract in de wacht sleepte. Haar eerste CD op dat laber kwam uit in 2009 en werd als uitstekend beoordeeld door de International Record Review. In totaal won Ilona al meer dan twintig prijzen bij internationale concoursen, waaronder zeven eerste prijzen. Als eerste pianist ter wereld voerde zij de complete 24 Preludes en Fugas van Shostakovich uit in Italië. In 2010 tekende Ilona een contract om het complete pianorepertoire van een van de grootste hedendaagse Spaanse componisten, Anton Gacria Abril, op te nemen. De eerste twee CD’s werden in in september 2012 uitgebracht. Ilona trad onder meer op in de Wigmore Hall, de Anton Philips Zaal in Den Haag, de Musikverein in Wenen, het Concertgebouw in Amsterdam, de Grote Zaal van het conservatorium van Moskou en de Monumental Theatre in Madrid. Ilona is artistiek leider van het Peregrinos Musicales Festival in Santiago de Compostella in Spanje.

Datum
Zaterdag 3 september 2022
Locatie
Academiehuis Grote Kerk
Uitgevoerd door
Metamorphoses
Aanvang
12.15 uur/ 13.45 uur
Entree
8,50 euro

The event is finished.

Back to top button