Fraterhuis Academie over Zwolle na 1945 door Hans Luiten

Zaterdag 8 april van 11.00 tot 13.00 staat de Fraterhuis Academie in het teken van Zwolle na 1945. Aan de hand van oude (en nieuwe) filmbeelden gaat historicus en huisdocent Hans Luiten met ons terug naar de eerste tien jaren na 1945.

Zwolle na 1945

Aan de hand van oude (en nieuwe) filmbeelden gaat historicus en huisdocent Hans Luiten met ons terug naar de eerste tien jaren na 1945. De Duitsers waren verdreven, er was een einde gekomen aan vijf jaar van onderdrukking en ellende. Hoe beleefden de Nederlanders de bevrijding, en de jaren kort daarna? Waren ze bedroefd en moedeloos? Getraumatiseerd? Of overheerste het optimisme en wilden mensen vooral aanpakken?

Een lezing over verwoeste binnensteden, Amerikaanse tractoren, kinderen van NSB-ers, onze jongens die naar Indonesië gingen en zorgen over de verwilderde jeugd. Maar ook over het idealisme achter het ontwerp voor Nagele, Drees, de Benelux, Polen, Molukkers en Chinese restaurants. Uiteraard komen er ook veel foto’s en filmbeelden van Zwolle aan bod. Én behandelen we de vraag: waarom werden jongeren in Zwolle gearresteerd toen zij het volgende liedje zongen: “Als de klok van Arnemuiden…”?

Prijzen & zo

Vrienden van het Fraterhuis betalen €10,00, de reguliere entreeprijs bedraagt €16,00. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren.
Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis. Zowel in de voorverkoop als voorafgaand aan de activiteit.

Fraterhuis Academie Celekwartier

De Fraterhuis Academie is dé plek waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. Het Fraterhuis nodigt filmkenners uit om in onze filmzalen college te komen geven over aspecten uit de rijke filmgeschiedenis en cinematografische actualiteit. De Fraterhuis Academie is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis. De colleges worden doorgaans gegeven in het Celekwartier, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle. Colleges vinden in de regel plaats vanaf einde zaterdagochtend, inclusief collegetoebehoren.

Beeldbepalend

Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast is er de Fraterhuis Academie; het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

The event is finished.

Back to top button