Fraterhuis Academie (onder voorbehoud) over de filosofie van Stanley Kubrick

Zaterdag 15 januari van 11.00 tot 13.00 uur vindt onder voorbehoud de Fraterhuis Academie over de filosofie van Stanley Kubrick plaats. Filosoof en filmwetenschapper Flore Lutters verkent in dit college Kubricks cinematografisch existentialisme aan de hand van een aantal scenes uit zijn belangrijkste films.

De filosofie van Stanley Kubrick

Filmregisseur Stanley Kubrick is één van de meest geprezen regisseurs. Hij staat bekend als veeleisend perfectionist die een eigen visie in dertien speelfilms tussen 1953 en 1999 realiseerde. Bekende films zijn 2001: A Space Odyssey, The Shining, Barry Lyndon en A Clockwork Orange. Deze worden gekenmerkt door realisme, zwarte humor, een unieke cinematografie, hypnotiserende muziek en epische decors. Kubricks cinema vertelt iets over oorlog, liefde, zingeving, geschiedenis en de toekomst. Hoe divers deze thema’s ook mogen zijn, het oeuvre als geheel genomen is vrij coherent. Het brengt de verschillende kanten van het leven onder in een complexe filosofische visie. Een perspectief dat dicht bij de filosofische stroming van het existentialisme staat, met als uitgangspunt een vrije en eenzame mens tegenover een onverschillig universum. In dit college verkent filosoof en filmwetenschapper Flore Lutters Kubricks cinematografisch existentialisme door een beschouwing van een aantal kernscènes uit zijn belangrijkste films. We maken zo kennis met zijn filmisch denken omtrent beeld, geluid en de montage. Het college biedt aanknopingspunten en inspiratie om vervolgens zelfstandig Kubricks films vanuit een filosofisch perspectief te gaan (her)bekijken.

Prijzen & zo

Vrienden van het Fraterhuis betalen ‚ā¨10,00, de reguliere entreeprijs bedraagt ‚ā¨16,00. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren.

Kaarten zijn onder voorbehoud vanaf komende week online te koop en/of op de dag zelf aan de kassabalie van het Fraterhuis.


Fraterhuis Academie Celekwartier

  • De Fraterhuis Academie is d√© plek waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. Het Fraterhuis nodigt filmkenners uit om in onze filmzalen college te komen geven over aspecten uit de rijke filmgeschiedenis en cinematografische actualiteit.
  • De Fraterhuis Academie is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis. De colleges worden doorgaans gegeven in het Celekwartier, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle. Colleges vinden in de regel plaats vanaf einde zaterdagochtend, inclusief collegetoebehoren.

Beeldbepalend

Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast is er de Fraterhuis Academie; het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

The event is finished.

Back to top button