Donderdag 30 juni herdenking Trans-Atlantische Slavernij Nijkerkenbolwerk Zwolle

Zwolle – Locoburgemeester Dorrit de Jong is donderdag 30 juni a.s. om 19.15 uur namens het gemeentebestuur bij de herdenking van de Trans-Atlantische slavernij. Vorig jaar vond deze herdenking voor het eerst in Zwolle plaats. Stichting Comité 30 juni – 1 juli Zwolle organiseert de plechtigheid op locatie Nijkerkenbolwerk naast theater De Spiegel. Evenals burgemeester Peter Snijders vorig jaar, spreekt Dorrit de Jong tijdens de plechtigheid. Samen met Commissaris van de Koning Andries Heidema legt zij aansluitend een krans namens het openbaar bestuur.

Keti Koti

Op 30 juni herdenken we dat het Koninkrijk der Nederlanden op 1 juli 1863 formeel de slavernij afschafte. Pas in 1873 kwam er echt een einde aan bijna 300 jaar slavernij in de Nederlandse koloniën, ook wel Keti Koti genoemd, wat ‘Verbroken Ketenen’ betekent.

30 juni en 1 juli

Het slavernijverleden wordt landelijk sinds 2002 herdacht. Stichting Comité 30 juni – 1 juli Zwolle organiseerde de herdenking op 30 juni 2021 voor het eerst in Zwolle. In het belang van verbinding en bewustwording wil het comité in de toekomst ook de viering op 1 juli in Zwolle vorm en inhoud geven.

Samengestelde vlag

Voor de herdenking op 30 juni is een speciale vlag ontworpen, samengesteld uit acht verschillende vlaggen van de betrokken gemeenten Bonaire, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten en de landen Aruba, Curacao, Suriname en Nederland. De vlag hangt niet alleen bij de plechtigheid, maar ook bij het stadhuis en stadskantoor en vanaf de Peperbus.

Onderzoek

Sinds 2021 doet de IJsselacademie onderzoek naar sporen van de Trans-Atlantische slavernij in Overijssel. De bevindingen worden in 2023 bekend gemaakt, wanneer het 150 jaar geleden is dat de slavernij feitelijk werd afgeschaft.

The event is finished.

Back to top button