Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Symposium interactieve sportvloer

24 april 2019-14:00 - 19:00

€ 90

Een digitale led-sportvloer is op woensdag 24 april tijdens het Symposium Sportspelen bij hogeschool Windesheim de belangrijkste blikvanger. De interactieve vloer staat symbool voor de vele digitale innovaties en de steeds belangrijkere rol van technologie in de sport.

Van The Voice naar de sporthal

De digitale led-vloer is een spectaculaire videovloer van Ledgo in Amersfoort. Dat bedrijf levert zijn verlichte showvloeren doorgaans aan tv-programma’s als The Voice of het Eurovisie Songfestival. Sinds bijna een jaar is de vloer van Ledgo het middelpunt van een onderzoek naar de mogelijke toepassingen in de sport. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit van Twente, Windesheims lectoraat Bewegen, School en Sport en de Calo van Windesheim.

Onderzoek geeft richting aan mogelijkheden

Uitgerust met druksensoren is de led-vloer bruikbaar als digitale sportvloer en als zodanig een onuitputtelijke bron van informatie. ‘Denk je eens in wat je met alle data kunt doen die je kunt verzamelen. Op het gebied van coachen, feedback geven, het analyseren van spel- en wedstrijdsituaties, het analyseren van looplijnen van sporters, het tactisch leren, het werken met dynamische veldgroottes.’ Aan het woord zijn Windesheimlector Ivo van Hilvoorde en Calo-docent en onderzoeker Jeroen Koekoek. ‘De mogelijkheden zijn enorm, maar er is veel onderzoek nodig om richting te geven. In feite is de vloer een groot plat beeldscherm en computer ineen en moeten wij bedenken welke software er ontwikkeld kan worden om hem heel specifiek te kunnen gebruiken.’

Symposium: eerste resultaten

‘We zien het symposium vooral als een moment om de eerste resultaten te presenteren en een invitatie aan sportbonden en aan iedereen die interesse heeft in digitale sportinnovaties, om actief met ons mee te denken. Welke informatie die de interactieve vloer geeft, willen we verzamelen? Hoe creëren we door deze technologie een rijkere en betekenisvolle leeromgeving? Welke beloningsideeën kunnen we ontwikkelen? Dat soort vragen willen we gaan beantwoorden. Tijdens het symposium maken we de tussenbalans op van het onderzoek en presenteren we onder meer een aantal spelontwerpen voor volleybal. De led-vloer is het podium waarop een aantal van deze activiteiten zullen plaatsvinden.’

Over het symposium

Het symposium vindt plaats op woensdag 24 april bij hogeschool Windesheim in Zwolle. De interactieve vloer wordt tijdens deze dag gepresenteerd, alsmede de eerste inzichten uit het onderzoeksproject Smart Sport Exercises, een onderzoeksproject van Universiteit Twente en Hogeschool Windesheim. In de workshops komen onderwerpen aan bod zoals innovatieve spelvormen voor jeugdvolleybal, nieuwe korfbalvormen, spelvormen voor beachvolleybal, de XOET-scan, onderzoek naar spelinzicht, cricket in het voortgezet onderwijs en spelobservaties door videoanalyse.

Gegevens

Datum:
24 april 2019
Tijd:
14:00 - 19:00
Kosten:
€ 90
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
https://www.windesheim.nl/over-windesheim/agenda/2019/april/symposium-sportspelen

Locatie

Hogeschool Windesheim
Campus 2
Zwolle,
+ Google Maps
Back to top button