Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Stripkunst en performances tijdens comicfestival Inktvingers in Zwolle

19 mei 2018 - 17 juni 2018

Zwolle – Met een kleinschalig festival geeft kunstruimte Het Langhuis van 19 mei t/m 17 juni 2018 voor de derde keer een podium aan nieuwe en kunstzinnige stripmakers. Dit jaar is ‘stripprofessor’ en Volkskrant-recensent Joost Pollmann gastcurator, met de tentoonstelling Limbo in kunstruimte Het Langhuis. In de tentoonstelling beeldsculpturen, tekeningen en kunststrips van o.a. Harma Heikens, Wasco, Bobbi Oskam en Stefan de Weert. Naast tentoonstellingen is er een etalageroute in de binnenstad, talloze workshops in de Stadkamer, een kunststripbeurs in de Grote Kerk, een community streetart project, een businessavond en een stripkerkdienst.

Zwolle heeft de enige hbo-stripopleiding van Nederland, de opleiding Comic Design van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Gerenommeerde stripmakers als Hanco Kolk geven hier les aan jong talent. Hanco Kolk is bekend van zijn strip S!ngle en maker van de strip Meccano: de ruwe gids, die vooral in Frankrijk erg populair werd. Deze graphic novel is een grafisch hoogtepunt in de Nederlandse stripgeschiedenis.

Graphic novels, comics en cartoons hebben literaire en beeldende kwaliteiten die groeien in aanzien. De strip als serieuze kunst- of literatuurvorm groeit hard. In Amerika kan een serieuze boekhandel niet zonder uitgebreide afdeling graphic novels. Met de komst van Instagram en Pinterest groeit ook online de belangstelling voor comics, in nieuwe vormen als animated gifs.

Op zaterdag 19 mei opent Inktvingers met een openingsprogramma om 15:30 uur in de Stadkamer Centrum met een inleiding van Joost Pollmann, tientallen stripmakers uit heel Nederland en een performance van de instrumentenbouwer, klankuitvinder en voormalig striptekenaar Yuri Landman. Hij maakte instrumenten voor o.a. Sonic Youth en Deus.

Tijdens Inktvingers is in de Stadkamer werk te zien zijn dat is gemaakt en geselecteerd door Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer, domineesdochter uit Okkenbroek (bij Deventer) en bekend van haar autobiografische stripwerk voor NRC.Next, Trouw en de Comiclopedia, naslagwerk van de stripgeschiedenis. Ze verkent de actualiteit met commentaar in stripvorm. Het thema van de tentoonstelling is ‘Veranderend perspectief’ met kwetsbare verhalen van vrouwen gevat in strips en sculpturen. Met werk van o.a. Yiri Kohl, Frits Jonkers, Alex Skim en Margreet de Heer zelf.

In het etalageproject ‘Europa in de winkel’ tekenen striptekenaars het verhaal achter de namen van winkelproducten op 20 etalageruiten in de binnenstad van Zwolle. Met een wandelroute en uitleg in het festivalboekje lees je de herkomst van verhalen achter bekende winkelproducten. Niet alleen beeldend interessant, maar ook vanwege de verhalen erachter.

Naast de tentoonstellingen is er een workshopprogramma met zichtbaar resultaat op de Wall of Shame in de Stadkamer. Iedereen kan zich inschrijven via de Stadkamer voor de stripworkshops voor volwassenen of kinderen. Deelnemers brengen schaamte in beeld onder leiding van striptekenaar Abe Borst (tekent o.a. voor de Kids Week en Boekenkrant). Deze workshops voor worden gegeven in de Stadkamer.

Als klap op de vuurpijl een bijzonder event aan het einde van het festival. De landelijke Kunststripbeurs voor onafhankelijke stripmakers komt dit jaar voor het eerst naar Zwolle. Voorheen werd dit event altijd in Utrecht georganiseerd, maar dit jaar komt de beurs naar Zwolle. Op zaterdag 9 juni in de Grote Kerk Zwolle (Academiehuis) met zo’n 40 onafhankelijke stripmakers, stripbattles en demonstraties karikatuur tekenen. De toegang is gratis.

Op zondag 17 juni wordt comicfestival Inktvingers afgesloten met een stripkerkdienst o.l.v. Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer (tevens theoloog) in Het Langhuis. Met aansluitend een borrel om de maand van de strips af te sluiten.

Voor 2 euro is een festivalboekje te koop op de verschillende locaties, met daarin het volledige programma en inleidingen op de tentoonstellingen. Comicfestival Inktvingers wordt mogelijk gemaakt door STORM in Recruitment (hoofdsponsor), Fonds Amateurkunst Zwolle en Het Zwollefonds.

Gegevens

Begin:
19 mei 2018
Einde:
17 juni 2018
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,

Locatie

Het Langhuis
Goudsteeg 8
Zwolle, Overijssel 8011 PP Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
038 421 5268
Bekijk de site van Locatie
Back to top button