Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Praten over oude boeken in Academiehuis de Grote Kerk Zwolle

6 december 2019-11:30 - 13:30

Praten over wat je met jouw oude boeken en antieke boeken in het algemeen aan moet. Op vrijdag 6 december kan dat weer. Met andere Zwollenaren die ook (iets met) oude boeken hebben. En met de Zwolse antiquaar Rob de Bree. We praten over de vraag wat je eigenlijk hebt aan stokoud, zeg maar gerust: antiek drukwerk. Dat kan ook elke volgende eerste vrijdag van de maand van 12.30-14.30 uur in de Grote Kerk van Zwolle. We gaan daar met elkaar aan tafel in de consistoriekamer.

Heb je nog ergens stokoude boeken staan of liggen? En weet je niet wat je er mee zou kunnen of moeten doen? Breng ze mee naar de Grote Kerk van Zwolle en praat erover met iemand die verstand heeft van antieke boeken en met anderen die vandaag de dag ook nog in boeken geïnteresseerd zijn.

Rob de Bree neemt zelf wat antiek spul mee om te laten zien. Om daarmee aannemelijk te maken, dat eeuwenoude boeken de moeite waard zijn om te bewaren, in te lezen en in te kijken. Wat meer is: ze laten ons zien hoe onze voorouders omgingen met elkaar, met hun kinderen en met hun spullen. En wat voor ideeën ze erop na hielden.

Wat nog interessanter kan zijn? Onze voorgangers met ons vergelijken! Niet om ze lang na hun afscheid van deze wereld op de vingers te tikken en te beschuldigen van allerlei fouten en misstappen. Maar om te constateren, dat wij in allerlei opzichten precies op hen lijken. En dat we in andere opzichten een voorbeeld aan hen zouden kunnen nemen.

Op deze derde zitting van Oude boeken in de Grote Kerk neem Rob weer werk mee van een van de meest verdienstelijke mensen en kunstenaars uit Zwolle uit de oude tijd. Van Rhijnvis Feith, die in de Bloemendalstraat en op buitenplaats Boschwijk heeft gewoond. In 1783 heeft hij de roman Julia geschreven: de Turks Fruit van de achttiende eeuw! De veelzijdige Rhijnvis Feith heeft meer dan de meeste andere Nederlandse dichters en schrijvers van zijn tijd bijgedragen aan de modernisering van onze literatuur! En net als Jan Wolkers heeft Feith ook een pleidooi gehouden voor liefde en vriendschap in menselijke relaties. Echt iemand op wie we hier in Zwolle trots kunnen zijn.

Iedereen die in Zwolle woont of werkt en die dus dag en nacht of een gedeelte daarvan Zwollenaar is, zou eigenlijk ook een beetje verstand moeten hebben van Zwolle zoals het vroeger was. Én van de mensen die ervoor hebben gezorgd, dat Zwolle geworden is wat onze stad nu is. Een aantrekkelijke woon- en werkplaats voor jong en oud.

Gegevens

Datum:
6 december 2019
Tijd:
11:30 - 13:30
Evenement Tags:
,
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button
Close